Confruntarea politică dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo prinde contur după conferința dată de Procurorul General despre abuzurile puterii. Pentru președintele țării e vorba de un război de imagine – lupta nu poate fi pierdută sau, mai exact, ea trebuie cîștigată cu orice preț. Puterea ajunsă în zenit nu poate da greș. Orice înfrîngere va fi catastrofală pentru ea.
Procurorul General, însă, își apără profesionalismul demnitatea dar și instituția pe care o conduce. Și pentru el mizele sînt majore. Aflat sub ocrotirea unui principiu imuabil – independența justiției în fața politicului – dar și susținut de convingerea fermă că actuala putere preia năravurile represive ale regimurilor precedente, Stoianoglo, prin declarațiile de astăzi, s-a aruncat fără preget într-o luptă corp la corp cu actuala guvernare.
Ambele tabere pot fi înțelese iar zelul lor războinic își găsește niște explicații raționale. Maia Sandu vrea să cîștige acest război pentru a-și reafirma superioritatea politică și autoritatea morală de singur luptător abilitat cu relele din societatea moldovenească. În sens contrar, Alexandru Stoianoglo a intrat în luptă pentru a-și salva bunul nume și a proteja interesul corporativ. Deși vine cu argumente solide, destinul procurorului general pare să fie pecetluit totuși. Nu poți cîștiga lupta în fața unui tăvălug politic care se năpustește asupra ta ca un vifor negru.
Îndrăznim, totuși să credem că șansele lui Stoianoglo de a rezista în fața acestor presiuni politice în creștere accelerată, sînt totuși destul de rezonabile. Încercările puterii de a subjuga Procuratura Generală sînt atît de evidente încît trebuie să fii mare actor ca făcîndu-l pe prostu să poți convinge pe cineva de contrariu. Avem o clară tentativă de a îngenunchea Procuratura Generală pentru ca PAS să poată prelua controlul asupra acestei instituții.
Este adevărat că în această luptă Stoianoglo nu poate miza, probabil, pe sprijinul celor care au inventat principiul supremației justiției – Occidentul. Din această cauză apelul la Comisia de la Veneția ar putea să fie ineficient. Faimoși pentru dublele standarde cu care operează, occidentalii au autorizat în ultimul timp multe deraieri de la acest principiu. Liderii care le sînt simpatici deseori opereaza într-un regim de maximă îngăduință fără frica unor sancțiuni din partea patronilor. De asta, probabil se produc accidente de genul furtului miliardului.
În același timp, Stoianoglo poate conta pe un sprijin intern destul de puternic. E vorba, în primul rînd, de solidaritatea de breaslă și ne referim la un corporativism sănătos al unor procurori pe care clasa politică mereu i-a zătrit și a obișnuit să-i țină legați cu un lănțug. Avînd în frunte un lider decis și ferm ca Stoianoglo, procurorii ar putea strînge rîndurile și în aceste condiții intruziunea politică ar putea fi neutralizată.
În al doilea rînd, ne referim la sprijinul opoziției care are tot dreptul să orchestreze politic acțiuni revendicative ca replică la acest atac la independența justiției. În aceste condiții, intervenția opoziției trebuie să se producă delicat dar ferm. Delicat – pentru a nu da motive de a suspecta Procurorul General de complicitate cu opoziția dar ferm – pentru a nu lăsa Procuratura Generală la voia întîmplării, neajutorată în bătălia cu guvernarea dezlănțuită.
În al treilea rînd, șansele de izbîndă al Procuraturii Generale derivă din nesiguranța și șovăiala ce prinde rădăcini în tabără puterii. Mai mulți reprezentanți ai societății civile, aprigi susținători ai Maiei Sandu, și-au exprimat îndoielile cu privire la caracterul adecvat al măsurilor luate de guvernare împotriva Procurorului General. Această stare de îndoială și frămîntare etică de care dau dovadă unii lideri ai mișcării onegiste demonstrează precaritatea platformei morale care inspiră acțiunile guvernării în acest război. Sprijinul pe care-l primește puterea din partea societății civile va deveni unul forțat, dat în virtutea unei vasalități politice și nu a unui liber consimțămînt. O asemenea poziție nu poate fi susținută mult timp.
Din această cauză considerăm că Alexandru Stoianoglo face un mare serviciu democrației moldovenești prin implicarea sa categorică în bătălia cu noua putere de dreapta. Nu știm care va fi rezultatul luptei dar cunoaștem exact că Maia Sandu și guvernarea PAS trebuie opriti din campania lor de schilodire a normelor unei conviețuiri democratice.
Autor: Cornel Ciurea