Recent, Irina Vlah, fondator şi preşedinte al „Platformei Moldova”, şi-a anunţat intenţia de a candida la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Iar aceasta este un motiv serios pentru a face o evaluare a şanselor sale.
Din start, trebuie de menţionat că Irina Vlah porneşte în lupta pentru funcţia de Preşedinte cu o serie de avantaje de necontestat. Ea şi până acum era una din personalităţile cele mai apreciate de electoratul de stânga, iar după decizia lui Ion Ceban şi a lui Igor Dodon de a nu participa în alegeri a devenit practic prima miză pentru acest segment de electorat. Şi aici vorbim de un număr impunător de alegători, în precedentele scrutine stânga fiind votată de circa 700 mii de alegători. Desigur, la o parte din aceşti alegători va pretinde şi Alexandr Stoianoglo, candidatul susţinut oficial de PSRM, însă în cazul său există o mare întrebare: În ce măsură va reuşi, în perioada de timp relativ scurtă rămasă până la alegeri, PSRM şi Igor Dodon să-i facă transfer de imagine astfel încât el să fie identificat de alegătorii de stânga drept un candidat credibil pentru ei? Reieşind din experienţa precedentelor scrutine, această misiune nu va fi una uşoară şi chiar dacă o parte din alegătorii de stânga se vor orienta spre Alexandr Stoianoglo, oricum Irina Vlah se pare că va avea mai multe şanse. Căci ea, spre deosebire de Alexandr Stoianoglo, deja este cunoscută de acest electorat. Ca să nu mai vorbim de faptul că unele expuneri publice recente ale lui Alexandr Stoianoglo nu au cum să placă electoratului de stânga, care are cu totul alte viziuni.
Există opinia că o parte din electoratul de stânga ar putea fi atras de Ion Chicu şi de Renato Usatîi, însă aceşti doi politicieni sunt mai degrabă percepuţi drept centrişti şi aceasta le îngustează mult spaţiul de manevră pe stânga.
Irina Vlah poate miza şi pe un alt avantaj incontestabil – la moment, ea este practic cel mai activ politician din Moldova. Această concluzie poate fi făcută şi după numărul de campanii naţionale pe care le implementează, şi după subiectele abordare public, şi după numărul de vizite efectuate în teritorii etc. Anume acest activism al său a determinat creşterea impresionantă a rating-ului personal şi a notorietăţii sale. Toate sondajele de opinie arată că, la moment, Irina Vlah este unicul politician de top din Moldova, care are rating personal destul de mare, este în topul încrederii alegătorilor, fără a avea careva forţă politică în spate.
Un alt mare avantaj al Irinei Vlah este că va merge în aceste alegeri cu un program electoral inspirat de cetăţeni. Ea singură a declarat deja că programul său electoral va avea la bază aşteptările şi problemele concrete cu care se confruntă oamenii, şi care au fost colectate în cadrul amplei campanii naţionale „Vocea Poporului”, desfăşurată de Irina Vlah şi „Platforma Moldova” timp de mai multe luni. Cel puţin până la această etapă Irina Vlah este unicul candidat care va merge în alegeri cu un program consultat cu cetăţenii, dar nu scris de specialişti în tehnologii politice şi electorale în birourile lor confortabile.
Încă un avantaj incontestabil al Irinei Vlah este că ea se pliază cel mai bine pe cea mai mare aşteptare care este la moment în societate – necesitatea de a asigura pacea. La această temă îşi dau cu părerea diverşi politicieni, însă, cu siguranţă, Irina Vlah este cea mai credibilă din acest punct de vedere. Credibilitatea bărbaţilor politicieni care vorbesc despre pace este net inferioară credibilităţii unei femei politician. Plus că Irina Vlah nu doar vorbeşte la această temă, ci şi acţionează – începând de la campanii naţionale în susţinerea neutralităţii în calitate de garant al păcii şi terminând cu demersurile relevante în plan naţional şi internaţional (NATO, ONU, Preşedinţia României etc.).
Încă un argument în favoarea şanselor Irinei Vlah este şi modul în care o tratează guvernarea. În cadrul unui recent briefing, Irina Vlah a făcut mai multe declaraţii şi a venit cu probe concrete care arată, potrivit spuselor sale, că a devenit inamicul numărul 1 al Maiei Sandu şi a echipei sale. Probabil, cei de la guvernare au informaţiile şi calculele lor, dacă au decis să aibă această atitudine faţă de Irina Vlah. Dar, cu siguranţă, guvernanţii nu ar fi tratat astfel un candidat, dacă nu ar fi considerat că reprezintă pericol pentru ei.
Toate cele menţionate arată că Irina Vlah are poziţii destul de bune înainte de startul oficial al campaniei electorale. Şi nu este exclus ca anume ea să fie marea surpriză a alegerilor prezidenţiale.
Autor: Cornel Ciurea