Bătălia pentru simbolism este din ce în ce mai puțin eficientă, iar mitingul din 21 mai riscă să discrediteze direcția importantă a Moldovei în ceea ce privește integrarea europeană.
Pe plan intern, problema integrării europene este de mult timp un slogan politic pe care majoritatea populației nu îl înțelege, și chiar mai mulți oameni au obosit să încerce să înțeleagă ce este de fapt integrarea europeană.
S-a văzut foarte bine în ziua în care Moldova a primit statutul de candidat la UE, acea zi semnificativă în Moldova a fost marcată de faptul că zero cetățeni au ieșit în Piața Adunării Naționale, în timp ce 60 de mii de cetățeni din Georgia în piață au cerut aceeași atitudine tolerantă.
După cum s-a dovedit, Parlamentul Republicii Moldova trebuie să depună eforturi în 9 aspecte pentru a avea o șansă de a deveni membru al UE. Spre surprinderea cetățenilor, niciunul dintre aceste puncte nu conține reforme privind problemele social-economice ale cetățenilor. Tot ceea ce trebuie să facă guvernul este să impună restricții mai stricte asupra drepturilor oamenilor și a mass-media, să elimine orice posibilitate de control civil asupra guvernului și să adapteze codul electoral astfel încât procesul democratic să devină o ficțiune. Toate aceste procese a statelor autoritare sunt camuflate sub sloganul etern al integrării europene.
Dacă societatea moldovenească s-a îndoit mult timp că aceste acțiuni conduc cu adevărat la integrarea europeană, mai mulți politicieni europeni și-au dat seama de acest lucru abia recent, după ce au primit rapoarte nu de la ONG-uri ale PAS și ale guvernului Republicii Moldova, ci direct de la experți independenți și ambasadori.
21 mai – 1 iunie va fi ultima perioadă în care PAS va încerca să demonstreze că poporul moldovean susține cursul de integrare europeană oferit de actuala guvernare.
Mulți politicieni europeni au început deja să exagereze și să cocheteze cu alte forțe politice moldovenești. CUB a devenit din ce în ce mai activă în a critica guvernul, iar comuniștii au devenit oaspeți bineveniți în țările europene. Nu este surprinzător faptul că simpatia politicienilor europeni a revenit la cei care au început procesul de eurointegrare și care au fost cei mai eficienți în acest proces. Dezamăgirea față de integrarea europeană a PAS este atât de mare încât cei care au discreditat procesul de integrare europeană, Vlad Filat și Vlad Plahotniuc, sunt văzuți ca o forță politică de înlocuire. Acești politicieni pot fi asociați cu corupția, dar în același timp sunt capabili să mențină stabilitatea sistemului politic, Plahotniuc chiar a reușit să ducă lupta cu Rusia fără ca aceasta să se simtă în viața socială și economică a populației.
Există, desigur, și scenarii optimiste pentru PAS și sper că, învățând să se adapteze, vor putea trece și acest test, dar modul în care au organizat summitul, cu constrângerile severe, sugerează că acesta ar putea fi începutul sfârșitului PAS.
P.S. Adresându-mă politicienilor europeni și liderilor țărilor europene în numele meu și al unor experți, vreau să spun că moldovenii sunt cei mai pașnici oameni și nu au fost niciodată agresivi nici măcar cu dușmanii lor. Nu vă temeți de moldoveni, în special de locuitorii din Bulboaca sau de copiii lor. Vă dau cuvântul meu că acești copii, care vor sărbători Ziua Copilului pe 1 iunie, nu vă vor ataca, așa că nu-i țineți închiși acasă. Mai mult decît atât, sunt sigur că dacă un lider european va trece prin sat fără pază, nimeni nici măcar nu-l va recunoaște și nu va avea nici un interes. Această zi este importantă nu din cauza Summit-ului sau a integrării europene, ci pentru că poporul moldovean se gîndește și îi pasă de viitoarea generație.
Autor: Ian Lisnevschi