Este o axiomă, e de manual faptul că orice decizie de interes public trebuie adoptată de către administrația de stat în considerația ideii de oportunitate și de legalitate. Prin urmare, orice decizie de acest fel trebuie să aibă la bază o minimă cantitate de substanță rațională și să treacă filtrul legalității.
Iar pentru că nu vor să fie legați de asemenea rigori și țin cu orice preț să comită abuzuri grave, Maia Sandu și membrii PAS fac trimitere la voința populară. Nu calcule, nu analize pertinente, nu studii de impact, nu conformitatea cu legea, nici măcar bunul simț, nimic nu este luat în seamă, toată argumentația fiind redusă la ”voința populară”. Deci, în fond, ”voința populară” este invocată anume pentru că abuzurile nu pot fi susținute cu argumente valide și raționale.
Abordarea guvernării ”pas”-iste este extrem de cinică căci poziționează în relație conflictuală două concepte care de fapt sunt în relație de condiționalitate: ideea de voință populară și ideea de respectare a legii. Distorsionarea este realizată de către Maia Sandu și PAS cu intenție directă și cu obrăznicie revoluționară de tip bolșevic.
Chestia cu ”voința poporului” nu o putem lăsa fără explicații și răspuns deoarece sfidează starea reală de lucruri. În primul rând, trebuie amintit că PAS a obținut la alegeri aproximativ 25% de voturi din totalul numărului de alegători. De unde atunci în legislativ majoritatea confortabilă deținută de PAS cu 63 de mandate din totalul de 101 de mandate?
Această convertire a reprezentării de la 25% din numărul alegătorilor în mai mult de 60% de deputați în Parlament din numărul total a fost posibilă datorită sistemului de vot și celui de redistribuire a mandatelor. Adică, în urma aplicării unor proceduri reglementate prin lege.
De unde rezultă că dacă membrii PAS beneficiază de o suprareprezentare în legislativ în urma aplicării procedurilor democratice, la rândul lor sunt obligați să respecte aceleași proceduri democratice. Iar proceduri democratice înseamnă respectarea principiilor de drept și a textelor stipulate de legi.
Democrația înseamnă respectarea voinței populare în sensul în care alegătorii au votat mandatul guvernanților în considerația Constituției și a legii, nu pentru a comite dezmăț dincolo de limitele constituționale. Din această formulă ce are valoare de principiu rezultă obligația directă a demnitarilor de a respecta atribuțiile, drepturile și obligațiile unor autorități ca Parlamentul, Președinția și Guvernul exact cum sunt ele stipulate de normele constituționale.
Această regulă este valabilă chiar și în condițiile în care un partid dispune de sprijinul majorității absolute a alegătorilor, dar cu atât mai mult în situația în care un partid are sprijinul doar a 25% de alegători. Altfel, se poate pune problema vicierii și uzurpării voinței populare.
Așa numita ”voință populară” nu este altceva decât un tertip mai vechi aplicat inclusiv de către cele mai odioase regimuri cunoscute în istoria omenirii. Bineînțeles, este departe de mine gândul că Maia Sandu ar putea fi un fel de Fuhrer iar PAS un fel de NSDAP mioritic, respectăm proporțiile. Totuși, nici nu pot să fiu împăcat cu faptul că niște semidocți aciuați prin voia unor circumstanțe nefericite la putere își impun în mod arbitrar abuzurile și aberațiile speculând cu ”voința poporului”.
Autor: Vitali Catană