Politica actualei guvernări este într-adevăr lipsită de echilibru, alunecînd excesiv pe panta abordărilor belicoase, prooccidentalismului servil și antirusismului isteric. Guvernarea insistă că sîntem pe partea corectă a istoriei pentru că condamnăm o agresiune fățișă în Ucraina și afișează un moralism lesne de înțeles în aceste condiții dar păgubos din punct de vedere al principiilor de supraviețuire ale unui stat mic aflat într-un context geopolitic amenințător.
Îndemnul Irinei Vlah pentru toți deputații Parlamentului Republicii Moldova de a semna o declarație de pace constituie o încercare de a reașeza Moldova pe un făgaș mai sigur. Acest demers face o distincție tranșantă între Președintele Maia Sandu, capturată iremediabil de interese străine și incapabilă de a servi țara și un parlament multicolor, încă în stare să aibă o voce distinctă de cea a Maiei Sandu. Poate această propunere suferă de naivitate dar este utilă întrucât îi forțează pe deputați să iasă din anonimatul politic și să articuleze o poziție proprie.
Este important de menționat că chemarea Irinei Vlah sugerează foarte clar că politica radicală promovată de Maia Sandu nu întrunește asentimentul populației care nu vrea să fie impinsă în această confruntare regională. Între un președinte desprins de năzuințele oamenilor și un parlament dominat de PAS dar cu o opoziție destul de vocală, Irina Vlah preferă să comunice cu ultimul, poate în speranța că opoziția va declanșa cel puțin un proces de discuții pe această temă la nivel politic.
Autor: Cornel Ciurea