După declarațiile de azi ale lui Alexandru Stoianoglo, cine, totuși, credeți, că ar trebui să-și dea demisia: procurorul general ori președintele țării? Pentru demisia Maiei Sandu ar fi de ajuns unul dintre numeroasele argumente grele, prezentate de Stoianoglo, care afectează grav independența procuraturii, aflată sub protecția legii supreme. Președintele țării a încălcat Constituția, când i-a cerut expres procurorului general să intenteze cauze penale adversarilor săi politici, Voronin, Dodon și Grecianâi.
“Oamenii trebuie să înțeleagă, – a subliniat Stoianoglo, – că, de fapt, nemulțumirea actualei guvernări față de Procurorul General se bazează nu pe lipsa unor rezultate, așa precum încearcă să convingă publicul, ci pe faptul că Procuratura refuză să încalce legea și drepturile omului, refuză să pornească dosare la comandă și să neutralizeze opoziția prin instrumente penale, în lipsa temeiurilor juridice”.
E un caz rar de la 1991 încoace când procurorul țării sfidează public puterea în interesul legii și cetățenilor. Stoianoglo a fost nevoit să recurgă la acest gest de demnitate, după ce a încercat în mai multe rânduri, după cum recunoaște, să stabilească un dialog normal, conform normelor democratice cu șeful de stat și întreaga guvernare. Însă dialogul a fost sortit eșecului, după cum ne dăm foarte bine seama.
Dialogul a fost refuzat în baza unor bănuieli și învinuiri stupide în adresa procurorului. Mai mult, puterea l-a provocat în câteva rânduri pe Stoianoglo, ultima demonstrație a falsei superiorități a guvernanților, fiind cererea ilegală de a prezenta dări de seamă pe dosare penale.
“În toată cariera mea de procuror, – mărturisește Stoianoglo, – cred că este pentru prima dată când un șef de stat cheamă șefii procuraturilor specializate la raport. Și-a permis-o cred doar Plahotniuc”
Chiar în primele zile ale activității sale de președinte presa i-a reproșat nu o data Maiei Sandu, pe bază de dovezi, că este mereu pornită să încalce legea și Constituția. A început cu convocarea CSM la Palat și, fiindcă nu a fost oprită și pusă la respect, a continuat cu falsificarea procedurilor de demarare a alegerilor parlamentare anticipate. Acum demonstrează că are aceleași apucături și instincte de guvernare ca și Plahotniuc, ca să asistăm la revenirea statului capturat. Nu știm cu siguranță, au voie ori nu de la Bruxelles, dar violența cu care președintele și majoritatea PAS din parlament vor să-și impună propriul procuror general dovedesc metode de administrare totalitariste în cele mai bune tradiții bolșevice.
Astăzi a ieșit, în sfârșit, la iveală și cauza pentru care șeful statului se teme de procuror ca de moarte și face posibilul și imposibilul ca să-l elimine din funcția deținută… Stoianoglo intenționează să-i tragă la răspundere pe toți miniștrii din Guvernul Leancă, responsabili de furtul miliardului. Printre responsabili figurează, evident, și ex-ministra în cauză, Maia Sandu. Cea, care s-a ocupa trei ani de educație – și nu numai – în respectivul guvern.
Cine o va opri pe Maia Sandu? Care e ieșirea din această situație stupidă pseudo democratică? Procuratura s-a adresat Comisiei de la Veneția, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Asociației Internaționale a Procurorilor și corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova solicitându-le punctul de vedere în contextul modificărilor adoptate în regim alert de majoritatea parlamentară, care vin să submineze independența procurorilor în avantajul factorului politic.
Autor: Valeriu Reniță