Oligarhul fugar Ilan Șor a organizat pe 10 aprilie, la Moscova, un forum cu accente puternic antioccidentale, în cadrul căruia a criticat autoritățile din Republica Moldova și a reafirmat sprijinul pentru politica Kremlinului. Evenimentul, intitulat „Eurasia, teritoriu al valorilor tradiționale”, a reunit oficiali ruși, inclusiv membri ai Dumei de Stat, și a fost marcat de discursuri împotriva valorilor occidentale și a „influenței externe” asupra R. Moldova.
În intervenția sa, Ilan Șor a anunțat că formațiunile din blocul politic „Victoria” sunt pregătite să colaboreze cu alte partide de opoziție din Republica Moldova în vederea alegerilor parlamentare din 2025, transmite politics.md cu referire la agora.md.
„Suntem gata să lucrăm cu toate forțele politice de opoziție care vor dori să schimbe guvernarea actuală, care a capturat instituțiile statului și a subminat independența justiției”, a declarat Șor.
Acesta a reiterat acuzațiile la adresa sistemului judiciar din Republica Moldova, susținând că în țară „nu mai există justiție reală”. De asemenea, a contestat legitimitatea dosarelor intentate pe numele deputatului Alexandr Nesterovschi și deputatei Irina Lozovan, afirmând că „nu recunoaștem deciziile instanțelor din Moldova. Acestea sunt decizii politice, luate sub presiunea regimului și pentru a discredita opoziția”.
Potrivit SIS, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței, Nesterovschi ar fi intrat în sediul Ambasadei ruse, iar ulterior ar fi fost transportat în regiunea transnistreană cu o mașină cu numere diplomatice. Conform aceleiași surse, în prezent el s-ar afla la Tiraspol, sub pază rusească.
Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a respins, la rândul său, acuzațiile, afirmând că misiunea diplomatică și-ar desfășura activitatea strict în conformitate cu Convenția de la Viena și că nu se implică în treburile interne ale Republicii Moldova.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că este vorba despre o ingerință a Rusiei în actul de justiție al Republicii Moldova. Potrivit șefei statului, readucerea lui Nesterovschi sub jurisdicția autorităților moldovenești va fi extrem de dificilă, având în vedere relațiile strânse dintre Rusia și regiunea din stânga Nistrului.
Ca reacție la acțiunile descrise de Serviciul de Informații, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a declarat trei angajați ai Ambasadei Federației Ruse persona non grata. Printre aceștia se numără și copreședintele rus în Comisia Unificată de Control, Alexandr Andreev. Informația privind expulzarea a fost confirmată de ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!