Rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului privind integrarea europeană au fost o surpriză pentru mulți. Doar puțin peste 50% dintre alegători s-au pronunțat pentru introducerea cursului european în Constituție. Pe 3 noiembrie, în Moldova va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în care se vor confrunta actualul președinte, Maia Sandu, și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo.
NewsMaker a analizat de ce previziunile și sondajele nu s-au adeverit și la ce ne putem aștepta în continuare.
Un avans minim și al doilea tur
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc peste două săptămâni — pe 3 noiembrie. În acesta se vor confrunta candidatul partidului de guvernământ PAS, Maia Sandu, și candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Sondajele publicate în timpul campaniei electorale indicau că Sandu ar urma să ocupe primul loc, iar Stoianoglo — al doilea, însă diferența în cifre era considerabilă.
Sondajele arătau că în jur de 30-35% dintre respondenți erau gata să o susțină pe Sandu, în timp ce pe Stoianoglo în jur de 10%. Cifrele sunt din totalul alegătorilor, în timp ce majoritatea electoratului rămânea încă indecisă.
În final, Sandu a obținut 42,45%, iar Stoianoglo 25,98%.
În ceea ce privește referendumul, se prognoza o victorie indiscutabilă a poziției „Da”.
Referendumul privind integrarea în UE: rezultatele sondajelor
În realitate, referendumul a împărțit societatea exact în două tabere: 50,38 % au votat pentru introducerea integrării europene în Constituție, iar 49,62% împotrivă.
Regiunile, împotriva UE?
Este de remarcat faptul că, conform rezultatelor preliminare (după numărarea a jumătate din procesele-verbale), numărul celor care au votat împotrivă la referendum era semnificativ mai mare (aproximativ 56%) decât al celor care au votat pentru. Situația s-a schimbat odată cu procesarea proceselor-verbale de la secțiile de votare din străinătate. În majoritatea raioanelor din țară, mai mulți alegători au votat împotriva introducerii modificărilor în Constituție. Dar sunt raioane, în care Sandu (inițiatoarea și principalul promotor al referendumului) a ocupat primul loc, dar majoritatea a votat împotrivă la referendum. Așa s-a întâmplat, de exemplu, în raioanele Ungheni și Leova. În alte raioane, cum ar fi Telenești și Nisporeni, Sandu a obținut mai puține voturi decât poziția „Da” la referendum.
Citește mai departe pe newsmaker.md.