Președintele Vladimir Putin este din ce în ce mai îngrijorat de problemele din economia de război a Rusiei, chiar în timp ce Donald Trump face presiuni pentru încheierea conflictului din Ucraina, au declarat pentru Reuters cinci surse care cunosc situația. Economia Rusiei, susținută de exporturile de petrol, gaze și minereuri, a înregistrat o creștere robustă în ultimii doi ani, în ciuda multiplelor sancțiuni occidentale impuse după invazia Ucrainei în 2022, subliniază agenția britanică.
Situația a devenit tensionată în ultimele luni, în Rusia, din cauza lipsei de forță de muncă și din cauza ratelelor ridicate ale dobânzilor introduse pentru a combate inflația, care a crescut abrupt în contextul cheltuielilor militare record.
Două dintre sursele Reuters, familiare cu gândirea de la Kremlin, susțin că acest lucru a contribuit la opinia unei părți a elitei ruse că o soluționare negociată a războiului cu Kievul este de dorit.
Trump, care a revenit în funcție luni, a promis să rezolve rapid conflictul din Ucraina, cel mai mare din Europa de la al Doilea Război Mondial.
În această săptămână, el a declarat că foarte probabil va impune mai multe sancțiuni, precum și tarife, asupra Rusiei, dacă Putin nu negociază, adăugând că Rusia se va confrunta cu „mari probleme” din punct de vedere economic. Un consilier superior de la Kremlin a declarat marți că Rusia nu a primit până acum nicio propunere specifică pentru discuții.
„Rusia, desigur, este interesată din punct de vedere economic de negocierea unui sfârșit diplomatic al conflictului”, a declarat într-un interviu Oleg Viugin, fost vicepreședinte al Băncii Centrale a Rusiei, citând riscul unor distorsiuni economice în creștere, pe măsură ce Moscova își crește puternic cheltuielile militare și de apărare. Viugin nu a fost una dintre cele cinci surse ale Reuters, care au vorbit toate sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității situației din Rusia, ține să sublinieze agenția.
Gradul de îngrijorare al lui Putin cu privire la economie, descris de surse, este documentat pentru prima dată în materialul publicat de Reuters. Agenția britanică a scris anterior că Putin este pregătit să discute cu Trump despre opțiunile de încetare a focului.
Liderul rus a condiționat o înțelegere de faptul că trebuie să fie acceptate câștigurile teritoriale ale Rusiei în Ucraina, iar Ucraina trebuie să renunțe la oferta sa de a adera la alianța militară NATO condusă de SUA.
Kremlinul nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii cu privire la punctul de vedere al lui Putin privind economia și discuțiile despre Ucraina.
Trump își concentrează eforturile pe încheierea războiului din Ucraina, printr-o abordare ce implică mai multe părți interesate, conform purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, Brian Hughes. Deși Trump a afirmat anterior că războiul ar putea fi rezolvat în doar 24 de ore, consilierii săi au nuanțat această declarație. În același timp, administrația Biden a impus sancțiuni economice severe asupra Rusiei, în special vizând veniturile din petrol și gaze, pentru a exercita presiuni asupra Moscovei. Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al lui Biden, consideră că aceste sancțiuni ar putea oferi lui Trump un avantaj în negocieri.
În ciuda sancțiunilor, economia Rusiei a demonstrat o rezistență remarcabilă, cu Putin lăudând oficialii economici pentru modul în care au gestionat impactul sancțiunilor. Totuși, unele prognoze economice indică o creștere modestă a PIB-ului Rusiei, sub 1,5% pentru anul în curs. Inflația rămâne o problemă majoră, în ciuda majorării dobânzii de referință la 21% în octombrie.
Pe plan militar, Rusia a realizat semnificative câștiguri teritoriale, controlând aproape o cincime din Ucraina. Putin consideră că obiectivele principale ale războiului au fost deja atinse, iar acum se concentrează pe menținerea controlului asupra teritoriilor cucerite și slăbirea armatei ucrainene. Totuși, presiunea economică și problemele interne, cum ar fi inflația și rata ridicată a dobânzii, continuă să afecteze stabilitatea Rusiei.
În ciuda acestor dificultăți, Putin rămâne ferm în susținerea unei economii rezistente, în care cheltuielile militare joacă un rol important. Totodată, a exprimat îngrijorare cu privire la impactul economic al războiului asupra sectorului privat, fiind nemulțumit de reducerea investițiilor și de costurile ridicate ale creditelor.
La nivelul Băncii Centrale a Rusiei, guvernatoarea Elvira Nabiullina continuă să joace un rol esențial în menținerea stabilității economice. Deși se confruntă cu critici legate de politicile sale economice, Nabiullina rămâne o figură de încredere pentru Putin, iar mandatul său de guvernator este considerat esențial pentru direcția economică a Rusiei în următorii ani.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!