Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a depus astăzi, prin intermediul deputaților săi, o sesizare la Curtea Constituțională prin care a solicitat opinia magistraților vizavi de legalitatea deciziei autorităților PAS de a anula activitatea în bază de patentă.
Acțiunea vine ca urmare a inițiativei socialiștilor Pavel Voicu și Maxim Moroșan, candidat la funcția de Primar al municipiului Bălți, care s-au întâlnit cu mici antreprenori deținători de patente, ce activează în piețele din municipiul Bălți.
„Am fost rugați cu lacrimi în ochi să intervenim, să-i ajutăm să nu fie anulată patenta. Micii antreprenori din toată țara abia de fac față prețurilor, iar decizia guvernării de a anul patenta îi lovește extrem de dur. Am promis fapte, dar nu vorbe, așa că, cu suportul colegilor noștri din Parlament, acționăm”, a spus Maxim Moroșan.
Pavel Voicu a precizat că, echipa PSRM din Bălți va acționa de fiecare dată cînd va fi nevoie. „Suntem alături de bălțeni, dar și toți cei care vor să lucreze pe patentă, și promitem să depunem maxim efort pentru a le schimba viața în bine”, a spus socialistul.
Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a remarcat că este vorba despre soarta a zeci de mii de oameni care și-au asigurat o bucată de pâine activând în baza patentei de întreprinzător. „Este cea mai neprotejată categorie de cetățeni – mici întreprinzători și comercianți care vând legume și alte mărfuri în piață și nu au alte surse de existență”, a menționat președintele fracțiunii BCS.
Vlad Batrîncea a amintit că reprezentanții PAS, fiind în opoziție, au susținut prelungirea patentelor până în 2030 și chiar au înregistrat o inițiativă legislativă în acest sens. În pofida faptului, odată ce au ajuns la putere, Maia Sandu și PAS au interzis activitatea în bază de patentă, lăsând oamenii pe cont propriu să identifice soluții de supraviețuire în condițiile crizelor cu care ne confruntăm.
Potrivit lui Grigore Novac, deputat socialist, președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, discuțiile pe această temă au avut loc și în comisia parlamentară pentru Drepturile Omului, pe care o conduce. În cadrul audierilor s-a constatat că majoritatea micilor antreprenori nu se pot adapta la noile condiții propuse de PAS, mulți fiind impuși să activeze ilegal.
„În loc să plătească pentru patenta de întreprinzător în bugetul statului, oamenii au devenit șomeri. Este o reformă antisocială – sută la sută”, a subliniat deputatul.
Membrii echipei PSRM și-au exprimat speranța că Înalta Curte va ține cont de toate circumstanțele și va proteja dreptul legitim de a munci al persoanelor, familiile cărora au rămas fără mijloace de trai.