“Consiliul Europei și toate organele sale, inclusiv Adunarea Parlamentară, CEDO, misiunile de observare, lucrează pentru a îmbunătăți democrația, respectarea drepturilor omului și a statului de drept”, a declarat Andrei Hunko, liderul grupului Stânga Europeană Unită din APCE și deputat în Bundestag, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Strasbourg pe tema “Integrarea europeană a Republicii Moldova: progresele și viitoarele provocări”.
“Există o mare diferență între Consiliul Europei și Uniunea Europeană. Vreau să atrag atenția asupra acestui lucru, pentru că uneori se descrie aici că dacă mergi pe această cale, vei fi mai democratic, iar dacă mergi pe cealaltă cale, vei fi mai puțin democratic. Nu. Propunerea noastră nu este să împingem Moldova într-o direcție sau alta. Nu să o împingem spre nord, sud, vest sau est”, a spus Andrei Hunko.
“Suntem aici pentru ca cetățenii moldoveni să ia propriile decizii. Aceasta este propunerea noastră. Vă ajutăm ca să aveți alegeri democratice, un stat de drept și respectarea drepturilor omului”, a explicat liderul Stângii Unite Europene în APCE.
El a calificat drept “foarte importante alegerile care se apropie în Moldova”. “Am fost de mai multe ori în țara dumneavoastră ca parte a misiunii de observare a APCE și voi fi din nou. Delegația APCE în Moldova va include 12 observatori, experți și raportori și, în acest fel, încercăm să sprijinim alegerile libere și corecte în vremurile atât de dificile prin care trebuie să trecem cu toții acum”, a declarat Andrei Hunko.
El a menționat că și grupul Stângii Unite Europene din APCE va trimite reprezentanți în Republica Moldova cu două-trei luni înainte de ziua alegerilor, pentru a observa procesul electoral nu doar în ziua alegerilor, dar și la etapa de pregătire și în perioada campaniei electorale.
Conferința de presă, intitulată “Integrarea europeană a Republicii Moldova: progresele și viitoarele provocări”, a avut loc în marja sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se desfășoară la Strasbourg în perioada 24-28 iunie. Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai opoziției parlamentare și ai comunității de experți, deputați APCE din diferite țări europene, precum și apărători ai drepturilor omului și activiști civili.