În noaptea de Revelion, concentrația poluanților din aer a depășit limitele admisibile de zece ori în Chișinău, atingând un nivel de 295,6 de micrograme de poluanți per metru cub de aer, conform datelor Agenției de Mediu. „Aceste depășiri sunt legate în mare măsură de utilizarea materialelor pirotehnice și de condițiile meteorologice care favorizează acumularea poluanților în aer”, a comunicat instituția.
Potrivit buletinului zilnic privind poluarea și prognoza poluării aerului atmosferic emis de Agenția de Mediu, „în ultimele 24 de ore, influența sectorului cald, prezența straturilor de reținere și vântul slab au contribuit la acumularea poluanților în aer”.
Agenția de Mediu precizează că astăzi, 2 ianuarie, concentrațiile de poluanți din Chișinău și Bălți au depășit limita admisibilă pentru dioxidul de azot și monoxidul de carbon, înregistrând depășiri de până la 3,4 ori norma maximă admisibilă.
„Aceste depășiri ale valorilor poluării sunt legate în mare măsură de utilizarea materialelor pirotehnice și condițiile meteorologice favorabile acumulării poluanților în aer”, explică specialiștii.
Conform datelor Agenției de Mediu, în perioada 31 decembrie 2024 – 1 ianuarie 2025, au fost înregistrate depășiri semnificative ale particulelor în suspensie (PM10 și PM2.5) atât în zonele urbane, cât și în cele rurale. La stația automată din satul Mateuți, raionul Rezina, particulele PM2.5 au depășit limitele maxime admisibile cu 1,4 ori.
„Influența sectorului cald, vântul slab și stratificarea atmosferică au favorizat acumularea poluanților”, raportează Agenția de Mediu.
Artificiile, o sursă majoră de poluare
Conform specialiștilor, focurile de artificii emit particule fine (PM2.5 și PM10), metale grele precum bariu, stronțiu și cupru, dar și gaze toxice, precum monoxid de carbon și oxizi de azot. Silviu Răcilă, manager de proiect în cadrul Asociației „Renașterea Rurală”, a explicat: „După ora 23:00, concentrațiile de particule fine au crescut semnificativ, depășind limitele maxime admisibile cu până la 400%. Această poluare afectează direct calitatea aerului și sănătatea publică”, e declarat pentru IPN Silviu Răcilă.
Artificiile contribuie, de asemenea, la smog și ploaie acidă, reducând vizibilitatea și afectând biodiversitatea.
„Metalele grele din artificii pot contamina solul și apa, iar particulele fine inhalate pătrund adânc în plămâni, agravând afecțiuni respiratorii și cardiovasculare”, avertizează expertul.
„Pe data de 31 decembrie, calitatea aerului a fost afectată de numărul mare de vehicule și ambuteiaje din Chișinău, care au dus la depășirea parametrilor PM2.5 și PM10 cu aproximativ 50% peste limita maximă admisibilă. După ora 23:00 (31.12.2024), concentrațiile au început să crească semnificativ, menținându-se până la orele 6:30–7:00 (01.01.2025), cu depășiri de 200% până la 400% față de limitele maxime admisibile, acestea fiind provocate de focurile de artificii. Astăzi, 2 ianuarie, între orele 8:30 și 12:00, s-a înregistrat o creștere de până la 200% a limitelor maxime admisibile, după care parametrii au revenit la normal, sub limetele maxim admisibile”, ne-a comunicat Silviu Răcilă.
Situația în Chișinău și Bălți
Agenția de Mediu a raportat depășiri ale limitelor admisibile și în zilele următoare. În Chișinău, monoxidul de carbon a depășit norma cu 3,4 ori, iar aldehida formică cu aproape 5 ori post Revelion, în 1 și 2 ianuarie. În Bălți, particulele în suspensie și dioxidul de azot au depășit limitele cu până la 1,8 ori. „Vântul slab și straturile de reținere atmosferică au contribuit la acumularea poluanților”, ne-a explicat Agenția de Mediu.
Specialiștii recomandă alternative mai puțin poluante la focurile de artificii, cum ar fi spectacolele cu drone și lumini LED. Aceste soluții oferă un spectacol impresionant fără impact negativ asupra mediului.
„Trebuie să conștientizăm efectele artificiilor asupra sănătății și mediului și să luăm măsuri pentru a le reduce”, a subliniat Sergiu Răcilă, manager de proiect în cadrul Asociației „Renașterea Rurală”.
Fiecare om inhalează zilnic aproximativ 14 kg de aer, aerul poluat pătrunde în plămâni și fluxul sanguin, provocând boli respiratorii, astm, cancer pulmonar și accidente vasculare cerebrale. Poluarea aerului cauzează zilnic 7 milioane de decese prematur anual la nivel global.
De revelion, cinci persoane au murit în Germania, în timp ce încercau să aprindă focuri de artificii. De asemenea, un ofițer de poliție a fost grav rănit în noaptea dintre ani, fiind accidentat de articole pirotehnice. Datele au fost prezentate de poliția germană, scrie RNZ.
Printre aceștia, și câinele Președinției – Codruț, care, din fericire, a fost găsit la scurt timp și se află în siguranță.