La ședința de astăzi a Comisiei Unificate de Control au fost continuate discuțiile asupra propunerilor de soluții formulate anterior pentru remedierea problemei posturilor instalate abuziv de Tiraspol în Zona de Securitate sub pretinsul pretext de „amenințare teroristă”.
Delegația Republici Moldova a reiterat necesitatea retragerii posturilor, evidențiind că prezența acestora contravine actelor de bază ale misiunii de menținere a păcii și amplifică impedimentele instituite de structurile de forță transnistrene în calea liberei circulații a cetățenilor.
În altă ordine de idei, Delegația R. Moldova a reacționat la insinuările reprezentanților transnistreni și încercările acestora de a manipula opinia publică în legătură cu exercițiile „Scutul de foc – 2022”, organizate planificat și cu respectarea cadrului legal de către Armata Națională.
Printr-un apel Delegația moldovenească a subliniat că asemenea activități au loc anual, începând cu 2015, se desfășoară în afara perimetrului Zonei de Securitate, iar populația a fost informată oficial în prealabil.
Reprezentanții Chișinăului au atras atenția participanților Comisiei Unificate de Control că, de la începutul anului 2021, la poligonul din Tiraspol (situat în imediata proximitate a Zonei de Securitate și parțial chiar în perimetrul acesteia) s-au desfășurat cel puțin 134 de trageri de instrucție. Încă 30 de acțiuni de instruire cu caracter militar au fost întreprinse de structurile de forță transnistrene la alte poligoane, la fel în Zona de Securitate sau în teritoriul adiacent. Cu referire la aceste cazuri, nu a fost anunțată nici Comisia și nici populația.
În context, Delegația Republicii Moldova a solicitat să fie dată o apreciere justă abuzurilor enumerate, în care se întrevăd tentative de a crea confruntări și de a bloca activitatea Comisiei.
În documentul citat, Delegația R. Moldova a făcut apel să se renunțe la asemenea acțiuni destabilizatoare și să se respecte actele de bază ale misiunii de menținere a păcii pe râul Nistru.