Decizia majorității PAS de a dubla salariul judecătorilor Curții Constituționale de la 40 000 lei până la 82 000 lei a stârnit un val de nemulțumiri în rândul internauților. Știrea a devenit cea mai comentată pe rețelele de socializare, iar cetățenii au ajuns la concluzia, că leafa magistraților a fost majorată, în semn de mulțumire din partea președintelui țării Maia Sandu și PAS pentru un șir de decizii, luate de Curtea Constituțională în favoarea lor.
Noi am făcut un top al deciziilor Curții Constituționale, care au fost salutate de PAS și Maia Sandu.
- În mai 2020, Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională Legea privind ratificarea Acordului de credit, în valoare de 200 de milioane de euro, oferit de Guvernul Federației Ruse Republicii Moldova. Decizia a fost criticată de către experții constituționali, care susțin că astfel de subiectul nu este de competența Înaltei Curți.
- În martie 2021, Curtea Constituțională a declarat că anularea așa-numitei „legi ai miliardului” a fost neconstituțională. Drept urmare, povara de a restitui banii furați din sistemul bancar a revenit pe umerii cetățenilor.
- În aprilie 2021, Curtea Constituțională a dat undă verde pentru dizolvarea Parlamentului. Decizia vine după sesizarea făcută de către președintele țării, Maia Sandu. Și această hotărâre a Înaltei Curți a stârnit discuții aprinse, experții în drept declarau că nu există circumstanțe pentru dizolvarea Legislativului.
- Tot în aprilie 2021, Curtea Constituțională a anulat hotărârea Parlamentului cu privire la Serviciul de Informații și Securitate și a lăsat instituția sub controlul președintelui țării.
- Stadionul Republican a rămas în folosința Ambasadei SUA de la Chișinău, în urma unei decizii ai Curții Constituționale, care a fost pronunțată în iulie 2021.
- Decizia care a deschis calea Maiei Sandu să-l suspende pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a venit tot de la Curtea Constituțională. CC a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de Alexandr Stoianoglo cu privire la controlul constituționalității decretului președintei Maia Sandu prin care a fost încetat mandatul lui Dumitru Pulbere în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.