Curtea Constituțională a Republicii Moldova va funcționa sub reglementări noi, conform unui proiect de lege adoptat recent în a doua lectură de către Parlament. Inițiativa legislativă, elaborată de Ministerul Justiției, vizează reglementarea unitară a modului în care va opera Înalta Curte Constituțională, comasând reglementările anterioare din Legea cu privire la Curtea Constituțională din 1994 și Codul jurisdicției constituționale din 1995. După intrarea în vigoare a noii legi, aceste acte vor fi abrogate.
Printre principalele modificări, se numără extinderea cercului de subiecți care pot sesiza Curtea, incluzând judecători și completuri de judecată din cadrul Curții Supreme de Justiție, al curților de apel și al judecătoriilor. De asemenea, noua lege introduce un mecanism de control a priori al constituționalității tratatelor internaționale la care Republica Moldova intenționează să devină parte.
O altă inovație majoră este acordarea unei autonomii mai largi Curții Constituționale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția. În plus, legea îmbunătățește regimul incompatibilităților și restricțiilor pentru judecătorii constituționali, stabilind noi norme care prevăd renunțarea la calitatea de membri ai partidelor politice înainte de depunerea jurământului.
Mecanismul de responsabilizare a judecătorilor este consolidat prin instituirea unor sancțiuni disciplinare, inclusiv avertisment, mustrare și ridicarea mandatului. Această ultimă sancțiune poate fi aplicată doar printr-o hotărâre a plenului Curții Constituționale, adoptată cu o majoritate de 2/3 din numărul judecătorilor.
Modificările propuse reglementează și procedura de completare a vacanței funcției de judecător al Curții Constituționale, stabilind termene clare pentru sesizarea autorităților competente în funcție de motivul încetării mandatului (demisie, ridicarea mandatului, deces sau expirarea mandatului).
În plus, este introdus testul de admisibilitate a sesizărilor, prin care sunt stipulate criterii clare de admisibilitate a acestora.
Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. În termen de trei luni, Curtea Constituțională va adopta actele normative necesare pentru implementarea acestora, iar Guvernul va prezenta Parlamentului propuneri pentru alinierea legislației existente la noile prevederi.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!