Există în continuare un dezacord între țările UE cu privire la măsurile care vizează așa-numita „flotă fantomă” a Rusiei, formată din petroliere semilegale, relatează Financial Times.
Cu o zi înainte, ambasadorii statelor membre ale UE au discutat un proiect al unui nou pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care include, de asemenea, o interdicție privind reexportul gazului natural lichefiat rusesc – prima dată când UE a vizat oficial produsele gazoase rusești – care, potrivit unuia dintre participanții la reuniune, a fost numit „pas înainte”.
Doi interlocutori au spus că au existat dezacorduri cu privire la amploarea măsurilor, dar nu a existat nicio confruntare ideologică. Cea mai mare problemă se referă la înăsprirea sancțiunilor împotriva petrolierelor, pe care Rusia le folosește pentru a transporta țiței cu asigurări netestate, potrivit ziarului.
Țări precum Grecia, Cipru și Malta s-au opus unor astfel de măsuri, argumentând că acestea nu vor face decât să determine operatorii de transport maritim să recurgă la ascunderea flotelor și, în cele din urmă, să crească riscul unui dezastru maritim major care ar afecta potențial întreaga industrie maritimă.