„Valorile Consiliului Europei – drepturile omului, statul de drept, democrația – au devenit oaspeți prea rari în țara noastră”, a declarat deputatul Constantin Starîș, în cadrul conferinței de presă „Integrarea europeană a Republicii Moldova: progrese și viitoarele provocări”, desfășurată la Strasbourg în cadrul sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, informează enews.
El a amintit că acum aproape 30 de ani a fost unul dintre primii jurnaliști care au început să lucreze pentru Consiliul Europei.
„În toți acești ani, integrarea europeană a fost un vis care a unit societatea moldovenească. Dar în ultimii ani, ratingul integrării europene a scăzut dramatic. Și acest lucru s-a întâmplat sub autorități nominal pro-europene”, a declarat Constantin Starîș.
El a remarcat că „integrarea europeană este asociată în Moldova modernă cu cea mai brutală cenzură și închidere a zeci de instituții media care nu s-au supus actualului guvern; cu stabilirea controlului politic asupra tuturor structurilor statului, inclusiv CEC și sistemul de justiție; cu suprimarea drepturilor și libertăților civile, inclusiv libertatea de exprimare, de vorbire, de întrunire, dreptul la protest; cu represiunea și isteria militaristă”.
„Așa-numita reformă a justiției, care a început cu demisia ilegală a procurorului general Alexander Stoianoglo, este împotmolită în scandaluri și nimeni nu se mai îndoiește că procuratura, sistemul judiciar, inclusiv Curtea Constituțională, acționează în interesul autorităților. Oricine își exprimă astăzi dezacordul cu deciziile autorităților este declarat agent al Kremlinului fără nicio dovadă. Interzicerea partidelor politice, anularea dreptului de a fi ales și procesele penale împotriva membrilor opoziției sunt deja înscrise în lege și au devenit practici obișnuite. Astăzi, o simplă critică la adresa autorităților poate duce la acuzarea de trădare și trimiterea la închisoare pentru 20 de ani”, a subliniat deputatul din Blocul Comunist și Socialist.
„Nu este surprinzător faptul că oamenii se simt înșelați de integrarea europeană”, a declarat Constantin Starîș.
” În loc să unească societatea, ea o divizează astăzi. Și toate acestea se datorează acțiunilor autorităților.”
El a remarcat, de asemenea, un alt efect al politicii distructive care este prezentată sub marca integrării europene. „Sondajele sociologice arată că mai mult de 80% din cetățenii Republicii Moldova se tem să nu fie atrași într-un război în regiune. Aceasta este o reacție firească a societății la reînarmarea armatei, achiziționarea de radare pe fondul colapsului socio-economic, nenumărate exerciții militare. În plus, spațiul politic și mass-media răspândesc o narațiune despre amenințările de destabilizare a situației din Republica Moldova, amenințările teroriste și chiar posibilitatea unor operațiuni militare”, a declarat Constantin Starîș.
Conferința de presă, intitulată „Integrarea europeană a Republicii Moldova: progrese și viitoarele provocări”, a avut loc în cadrul sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se desfășoară la Strasbourg în perioada 24 – 28 iunie. Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai opoziției parlamentare și ai comunității de experți, deputați APCE din diferite țări europene, precum și apărători ai drepturilor omului și activiști civili.
Sursa: enews.md