Congresul a aprobat o lege care împiedică orice președinte să retragă Statele Unite din NATO fără aprobarea Senatului sau fără o lege a Congresului, potrivit The Hill.
Măsura, inițiată de senatorii Tim Kaine (Democrați) și Marco Rubio (Republicani), a fost inclusă în legea anuală de autorizare a apărării naționale, care a fost adoptată joi de Camera Reprezentanților și se așteaptă să fie semnată de președintele Biden.
Prevederea subliniază angajamentul Congresului față de alianța NATO, care a fost ținta atacurilor fostului președinte Trump în timpul mandatului său. Alianța a căpătat o importanță revitalizată sub conducerea lui Biden, mai ales de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
„NATO a rezistat puternic ca răspuns la războiul [președintelui rus Vladimir] Putin în Ucraina și la provocările în creștere din întreaga lume”, a declarat Kaine într-o declarație. El a adăugat că legislația „reafirmă sprijinul Statelor Unite pentru această alianță crucială care este fundamentală pentru securitatea noastră națională”. “De asemenea, trimite un mesaj puternic autoritarilor din întreaga lume că lumea liberă rămâne unită”.
Rubio a declarat: „Trebuie să ne asigurăm că ne protejăm interesele naționale și că protejăm securitatea aliaților noștri democratici”, a spus el într-o declarație.
Biden a investit masiv în alianța NATO în timpul mandatului său, angajând mai multe trupe și resurse militare în Europa ca o demonstrație de forță împotriva războiului lui Putin. De asemenea, el a supravegheat extinderea alianței prin includerea Finlandei și eforturile în curs de desfășurare pentru a asigura aderarea deplină a Suediei.
Trump, candidatul principal la nominalizarea prezidențială a Partidului Republican, a trimis mesaje mixte cu privire la alianță înainte de 2024. Susținătorii fostului președinte spun că discursul său dur și criticile la adresa alianței au servit pentru a inspira statele membre să își îndeplinească obligațiile de a ajunge la 2% din cheltuielile pentru apărare, ușurând povara asupra SUA.
Dar criticii lui Trump spun că retorica fostului președinte slăbește unitatea și forța alianței. Aceștia și-au exprimat îngrijorarea că Trump va abandona angajamentul SUA față de pactul de apărare reciprocă al alianței sau va retrage complet SUA.