Chișinăul a declarat că nu este adevărat că se blochează exporturile uzinei „Electromaș” din Tiraspol, care și-a suspendat activitatea. În același timp, autoritățile au recunoscut că unele exporturi ale uzinei nu au fost aprobate. Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, este o problemă a destinației acestor exporturi. „Nu vrem să fim văzuți sponsorizând și susținând agresorul la acest război”, a spus la rândul său ministrul Economiei.
Potrivit Chișinăului, materialele uzinei pot fi utilizate în scopuri militare. Astfel, autoritățile au menționat că întreprind acțiuni pentru a „reajusta destinațiile” uzinei.
Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a fost întrebat de jurnaliști cum comentează închiderea uzinei „Electromaș” de la Tiraspol, unde peste 600 de angajați au rămas fără job și acuzațiile că autoritățile Republicii Moldova ar bloca exporturile.
„Da, e o problemă a destinației, încotro se exportau produsele acestei întreprinderi. Problema ține nu de aspectul reintegrării, ci de aspectul de securitate, de comisia care lucrează în domeniul mărfurilor cu dublă destinație. Într-o situație identică se găsesc și întreprinderi din partea dreaptă a Nistrului. Produsele pe care le exportă unele întreprinderi și din dreapta Nistrului, și din stânga Nistrului, pot fi calificate ca și produse „cu dublă destinație”, asta înseamnă că pot fi utilizate și în sens militar sau apropiat de domeniul respectiv. Sunt destinații mai sensibile sau destinații care pot folosi drept interfețe. Asta este, e o perioadă complicată pentru afaceri în întreaga lume, nu doar în regiunea transnistreană și Republica Moldova. În general businessul, întreprinderile, se confruntă cu probleme după începerea agresiunii ruse contra Ucrainei, care a și generat de fapt această situație”, a răspuns Serebrian.
El a adăugat că autoritățile de la Chișinău „fac tot posibilul” pentru a reajusta destinațiile uzinei din Tiraspol.
„Regretăm acest lucru, facem tot posibilul, am avut o discuție și cu directorul întreprinderii”, a declarat Serebrian.
Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a menționat că „nu este adevărat că se blochează exporturile” uzinei.
„Este adevărat faptul că unele exporturi nu pot fi aprobate pentru că este vorba de bunuri de dublă destinație, inclusiv utilaje sau materiale care pot fi utilizate pentru scopuri militare. Și atunci destinația exportului este foarte importantă. Noi nu vrem să fim văzuți sponsorizând și susținând agresorul la acest război”, a comunicat ministrul Economiei.
Pe 1 aprilie, publicația din stânga Nistrului TSV a scris că uzina „Electromaș” de la Tiraspol și-a suspendat activitatea din cauza faptului că autoritățile de la Chișinău ar bloca exportul mărfurilor produse la uzină. Se menționa că din august uzina nu a mai putut exporta nimic în străinătate și că Moldova nu permite acest lucru.
„Chișinăul clasifică motoarele electrice drept produse cu dublă utilizare, adică mărfuri militare. Deși, conform tuturor registrelor internaționale, motoarele electrice sunt mărfuri civile. „Electromaș” a depus 82 de pachete de documente la Agenția Servicii Publice din Moldova pentru livrarea de produse în Kazahstan, Kârgâzstan, România, Bulgaria, Turcia, Armenia, Letonia și Ucraina. Autorizația de export a fost obținută doar în 8 cazuri. Aceasta reprezintă mai puțin de 10% din contractele semnate”, declara sursa. Potrivit acesteia, peste 600 de persoane au rămas fără locuri de muncă.