Un raport al IDIS Viitorul, publicat ieri, arată că după venirea la putere a guvernărilor PSRM -PAS, și mai apoi PAS, comerțul ilicit și contrabanda cu țigări s-a dublat anual, iar bugetul de stat a ratat și continuă să rateze sute de milioane de lei. Motivele ar fi lipsa politicilor coerente și majorarea consecventă a accizelor.
“Anul 2020 este anul de referință, când în Republica Moldova s-a declanșat acest fenomen extrem de negativ și piața ilicită a comerțului cu produse de tutun a fost estimată la 1,8%. Ratările bugetare din acest an, cauzate de comerțul ilicit , este estimat la 615 milioane lei, mai mult decât precedenții trei ani luați împreună”, menționează IDIS Viitorul, citat de timpul.md.
Cea mai gravă situație, potrivit experților, este la țigările electronice și narghilea, care vor înregistra o prăbușire a comerțului legal, de cel puțin două ori, iar cota vânzărilor ilicite va ajunge până la 55-60%. “Lipsa unor politici coerente în domeniul produselor de narghilea și al țigărilor electronice, precum și controlul slab de la frontieră, a dus la creșterea fără precedent a comerțului ilicit cu aceste produse”, potrivit raportului IDIS Viitorul.
Fostul angajat vamal, Veaceslav Balacci, care a scris în trecut mult despre schemele de contrabandă cu țigări, amintește că situația actuală a fost declanșată după ce deputații PAS, Radu Marian și Dan Perciun, “au început să lobbeze intens”, “nu tocmai întâmplător și nu tocmai gratis”, “modificarea Legii privind controlul tutunului și a Codului fiscal, conform cărora au fost majorate considerabil accizele la produsele din tutun (țigările electronice, devenite foarte populare în toată Europa)”.
“Cert e că după ce PAS împreună cu partenerii lor de alianță socialiști au votat modificările lobbate de cei doi deputați, a ieșit frazeologismul clasic la moldoveni – unde dai și unde crapă. Anume de la acel vot comun al pro-europenilor și pro-rușilor din parlamentul de la Chișinău au și început Vremurile bune pentru contrabandiști. Amendamentele legale, implicit înăsprirea bruscă a politicii fiscale, gândite cel mai probabil ca fiind îndreptate împotriva concurenților distribuitorilor de țigări clasice, au avut ca efect tocmai inversul – explozia consumului și trecerea importatorilor de produse din tutun în ilegalitate, în economia tenebră”, crede Balacci.
Reamintim că, doar în ultimii trei ani, acciza minimă aplicată la un pachet de țigări a crescut cu 7 lei, de la 14 lei în 2020 la 24 lei în 2023.