După ce a rămas fără gaze rusești, Centrala de la Cuciurgan nu va putea funcționa nici cu cărbuni, după ce-și va epuiza stocurile, la sfârșitul lui ianuarie, deoarece nu se poate aproviziona din minele din Donbas, regiunea ucraineană ocupată de ruși, cu singurul cărbune cu care poate produce curent.
Autoritățile de la Chișinău au anunțat că rezervele de cărbuni din regiunea transnistreană sunt suficiente pentru funcționarea centralei electrice din stânga Nistrului (MGRES) încă pentru circa 28 de zile, adică până la sfârșitul lunii ianuarie. Asta deși, anterior, autoritățile separatiste declarau că au stocuri pentru aproximativ 50 de zile, cam până la sfârșitul lunii februarie.
Centrala, construită în perioada sovietică, este proiectată să funcționeze doar cu cărbunele din Donbas, regiune ocupată de Rusia încă din 2014. Din cauza conflictului din estul Ucrainei, importurile sunt imposibile. Mihai Tîrșu, directorul Institutului de Energetică al Academiei de Științe a Moldovei, a explicat că orice alt tip de cărbune ar putea avaria echipamentele din cauza temperaturii diferite de ardere.
În prezent, MGRES consumă zilnic aproximativ o mie de tone de cărbune, generând 140-150 MW de energie electrică. Însă acest lucru nu este suficient pentru a acoperi cererea regiunii transnistrene, care înregistrează un deficit de 65 MW.
Consecințele lipsei gazelor naturale
Pe 1 ianuarie, centrala a trecut de la gaze naturale la cărbune, în urma deciziei Gazprom de a opri livrările către R. Moldova. În consecință, locuitorii regiunii transnistrene, rămași fără încălzire centralizată și apă caldă, folosesc masiv reșouri electrice, ceea ce suprasolicită sistemul energetic.
Deconectările de curent au devenit frecvente, fiind aplicate în evantai, câte patru ore pe zi. În același timp, majoritatea întreprinderilor mari din regiune și-au oprit activitatea, transportul public aproape că nu mai funcționează, iar școlile au trecut la regimul de învățământ online.
Probleme logistice și imposibilitatea soluționării rapide
Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei, a subliniat dificultatea logistică a funcționării unei centrale de dimensiunea MGRES.
„O astfel de instalație necesită o logistică foarte complicată, inclusiv transport pe calea ferată, porturi maritime și spații de depozitare adecvate. În contextul actual, acest lucru este imposibil, având în vedere situația din Ucraina”, a declarat oficialul.
Imaginile din satelit confirmă că depozitele de cărbune ale MGRES nu au fost alimentate din 2014, când războiul din Donbas a blocat orice livrare. Vadim Krasnoselski, liderul regiunii transnistrene, a explicat că stocurile existente au fost făcute anterior conflictului, iar importurile sunt acum imposibile.
Locuitorii din stânga Nistrului resimt din plin lipsa resurselor energetice. Pe lângă disconfortul termic, criza afectează economia regiunii, determinând oprirea activității multor întreprinderi și blocarea transportului public. Totodată, situația pune o presiune suplimentară pe relațiile dintre Chișinău și Tiraspol.
Pe 2 ianuarie, Energocom și Moldovagaz le-au propus autorităților de la Tiraspol „asistență tehnică și comercială” la procurarea gazelor naturale de pe piața europeană.
Regiunea separatistă susținută de Rusia a refuzat oferta autorităților constituționale, pe motiv că achizițiile pe bursă se fac la prețuri „mari și instabile”, după ce mai mult de trei decenii a consumat gaz gratuit de la Gazprom.