De la izbucnirea războiului din Ucraina, acum jumătate de an, teritoriul Republicii Moldova a fost tranzitat de peste jumătate de milion de refugiați din statul vecin. Astăzi, în țară se mai află 89 de mii de refugiați din Ucraina. Și dacă în perioada lunilor aprilie-mai, numărul refugiaților a scăzut de la 95 la 75 de mii, pe parcursul lunilor iunie-august, cifra este din nou în creștere. Informațiile au fost prezentate de către șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei, colonelul Adrian Efros, într-o conferință de presă, susținută în contextul Zilei Independenței Ucrainei, marcată pe 24 august, transmite IPN.
Adrian Efros a declarat că, în cele șase luni de la izbucnirea războiului, peste 65 de mii de persoane refugiate au fost cazate în cele 130 de centre de plasare temporară. Astăzi, în țară mai activează 74 de centre temporare de plasament, care găzduiesc peste 3000 de refugiați ucraineni. Alte șapte centre sunt în gestiunea Biroului Migrație de Azil cu o capacitate de două mii de locuri. Aici refugiații sunt cazați gratuit și au acces de toate serviciile necesare.
Potrivit lui, datorită implicării partenerilor externi și a organizațiilor non-guvernamentale, toate aceste centre sunt asigurate gratuit cu hrană, până acum fiind distribuite 1,5 milioane de mese calde. De asemenea, refugiații au acces gratuit la serviciile medicale, iar timp de șase luni au fost înregistrate aproape 20 de mii de solicitări de asistență medicală primară, urgentă sau spitalicească. Până cum în Republica Moldova au născut 129 de femei din Ucraina. Totodată, 340 de pacienți grav bolnavi au fost supuși tratamentului chimio sau radio terapie, precum și au fost efectuate peste 800 de ședințe de dialize. Pentru tratament mai complex și costisitor, aproape 30 de pacienți refugiați au fost transferați în state europene.
În jumătate de an, copiii refugiaților au fost încadrați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, iar pentru cei care studiază în online în școli ucrainene au fost dotate săli cu calculatoare și acces la internet.
Responsabilul a mai spus că pentru a ajuta refugiații, dar și familiile care i-au găzduit, autoritățile au deschis un cont în care până în prezent au fost acumulați peste 162 de milioane de lei, suma fiind valorificată în proporție de 73%. Totodată, Republica Moldova a recepționat 590 de loturi umanitare destinate refugiaților în valoare totală de peste 323 de milioane de lei. Și Republica Moldova a acordat Ucrainei ajutor umanitar în valoare de circa 43 de milioane de lei.