Blocul „Împreună” a venit cu o declarație în ajunul turului II al scrutinului, adresându-se atât actualei președinte Maia Sandu, cât și tuturor cetățenilor cu viziuni pro-europene.
Blocul „Împreună” susține că pentru victoria vectorului pro-european ar fi nevoie de un număr suplimentar de cel puțin 140.000 de voturi.
„Acest fapt ar fi posibil dacă în turul doi vor vota între 1,7-1,8 milioane, o cifră record pentru istoria politică a Republicii Moldova”, se menționează în declarație.
Formațiunea politică s-a adresat și Maiei Sandu, considerând că aceasta ar avea o nouă șansă dacă ar veni cu „garanții clare privind corectarea greșelilor și eșecurilor echipei”.
„Un lider adevărat nu se distanțează, ci își asumă responsabilitatea pentru cei pe care i-a investit cu putere. Considerăm că aveți o șansă reală să convingeți cetățenii noștri să vă dea votul dacă veți garanta:
1. Eliminarea miniștrilor compromiși și ineficienți din guvern (MIDR, MAI, MA, MJ, ME), precum și a șefilor de agenții și întreprinderi de stat;
2. Revizuirea reformei justiției și urmăririi penale;
3. Măsuri de protecție a cetățenilor Republicii Moldova de birocrație și corupție;
4. Politici economice și fiscale pozitive care vor proteja interesele oamenilor simpli și a cetățenilor din diasporă, prin:
- introducerea moratoriului la controlul fiscal și de stat al micului business;
- o nouă politică fiscală pentru afacerile mici, similară regimului fiscal din România;
- anularea restricțiilor la achiziția bunurilor imobile/mobile din cauza cerințelor excesive cu privire la proveniența banilor;
- o nouă lege a diasporei care va garanta protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor din străinătate, va facilita prin stimulente fiscale revenirea cetățenilor acasă și va proteja investițiile diasporei în economia Republicii Moldova.
5. Un dialog sincer cu agricultorii aflați în dificultate și adoptarea unor măsuri de susținere similare celor din statele Uniunii Europene;
6. Anularea competențelor excesive ale Agenției Naționale pentru Integritate și eliminarea abuzurilor în raport cu aleșii locali;
7. Implementarea principiilor descentralizării și autonomiei patrimoniale și financiare ale Autorităților Publice Locale pentru a schimba modul de guvernare a localităților noastre și a elimina orice risc de șantaj politic al primarilor și aleșilor locali”, se mai arată în declarație.
Totodată, Blocul „Împreună” a subliniat că membrii și simpatizanții săi au viziuni pro-europene și își doresc integrarea europeană.
„Nu putem admite ca reprezentantul Partidului Socialiștilor, susținut de sistemul corupător al grupului criminal organizat Șor și regimul lui Putin – să câștige alegerile prezidențiale într-un stat candidat al Uniunii Europene. Aceste alegeri nu sunt despre dezamăgirile și regretele noastre – aceste alegeri sunt despre viitorul milioanelor de cetățeni ai Republicii Moldova.
Facem apel la susținătorii Blocului „Împreună”, la toți cetățenii dezamăgiți și indeciși, toți cei care nu au votat în turul întâi, facem apel către cetățenii care au votat alți candidați în semn de protest: ieșiți masiv în turul doi și votați împotriva cumpărării voturilor, împotriva crimei organizate, împotriva lui Ilan Șor, Igor Dodon, Veaceslav Platon și a candidatul lor, Alexandru Stoianoglo”, îndeamnă Blocul „Împreună”.
Amintim că președinta Maia Sandu a avut recent o discuție cu Blocul „Împreună”.
„Am discutat cu Blocul „Împreună”, am discutat cu domnii Țîcu, Bujoreanu, Plîngău, Gligor. Am auzit solicitările lor. I-am asigurat că vom acționa prompt pentru a rezolva problema semnalată de ei care ține de legea ANI, așa încât abuzurile și pedepsele disproporționate din partea Autorității Naționale de Integritate asupra primarilor să înceteze”, a declarat Maia Sandu.
În curând, cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte, în turul II de scrutin. Va fi bătălia anului între candidatul guvernării, Maia Sandu, și cel al socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.