Blocul “Împreună” solicită clarificări de la premierul Recean în privinţa naţionalizării/recuperării unor active strategice, preluate de către Federaţia Rusă.
Formațiunea a spus că, in cadrul şedinţei Guvernului din 30 decembrie 2024, premierul Recean a solicitat Ministerului Justiţiei să revizuiască în decurs de 3 săptămâni legislaţia naţională cu privire la naţionalizare, în vederea recuperării unor active strategice. Ulterior, Recean a declarat că Guvernul este în căutarea unor consultanţi juridici internaţionali care vor asista Guvernul în procesul respectiv de recuperare. Declaraţiile vagi ale premierului Recean lasă loc de interpretări şi potenţiale riscuri, îndeosebi în cazul unei eventuale naţionalizări a SA „Moldovagaz”, care are datorii de peste 11 miliarde dolari faţă de Gazprom.
În acest context, Blocul solicită prim-ministrului Recean să prezinte clarificări publice la următoarele întrebări:
1) Care active strategice intenţionaţi să le „recuperaţi”?
2) Deoarece aţi solicitat revizuirea legislaţiei privind naţionalizarea, intenţionaţi să recuperaţi activele date prin naţionalizare?
3) Ce problemă vreţi să rezolvaţi prin naţionalizare? Care soluţii de alternativă au fost examinate? A fost perfectată o notă informativă în acest sens? Solicităm publicarea notei informative în cauză.
4) Propunerea de naţionalizare/recuperare a fost consultată cu Parlamentul, sau este o iniţiativă personală a prim-ministrului Recean?
5) Care sunt costurile estimative ce urmează a fi achitate ca despăgubire în cazul naţionalizării? Presupune asta efectuarea unei evaluări a patrimoniului ce urmează a fi naţionalizat? Aceste mijloace au fost prevăzute în bugetul de stat?
6) Contractarea consultanţilor juridici internaţionali urmează a fi efectuată prin licitaţie, în baza unui caiet de sarcini. Solicităm publicarea acestui caiet de sarcini.
7) Care sunt costurile pentru contractarea consultanţilor juridici internaţionali? Guvernul a achitat integral serviciile companiilor care au elaborat auditul internaţional al datoriei la gaz? Este adevărat că există datorii de 350.000 euro, restante de un an şi jumătate?.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!