Ministerul belarus pentru Situaţii de Urgenţă finalizează înarmarea şi instruirea militară a personalului său pentru a fi pregătit să ajute ministerele Apărării şi Internelor în cazul unui conflict armat, a declarat luni şeful Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, relatează Reuters.
Preşedintele belarus, Alexander Lukaşenko, a declarat la începutul acestui an că doreşte ca „fiecare om – şi nu numai un om” – să fie capabil să mânuiască cel puţin arme pentru a răspunde la un act de agresiune. Deşi nu şi-a trimis propriile trupe în Ucraina, Lukaşenko a permis Moscovei să folosească teritoriul belarus pentru a lansa invazia sa la scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022.
De atunci, Belarus şi Rusia au desfăşurat mai multe exerciţii militare comune de antrenament, iar în iunie Lukaşenko a permis ca ţara sa să fie folosită ca bază pentru armele nucleare ale Moscovei, o acţiune condamnată pe scară largă de Occident. Lukaşenko s-a întâlnit frecvent şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin, ultima deplasare de două zile a preşedintelui belarus la Moscova încheindu-se luni, unde cei doi lideri au vorbit despre „parteneriatul strategic”.
Rusia şi Belarus sunt legate într-un parteneriat numit „statul uniunii”, în care Moscova este de departe actorul dominant. Percepţia că Lukaşenko depinde de Putin pentru supravieţuirea sa a alimentat temerile de la Kiev că Putin l-ar putea presa să se alăture unei noi ofensive terestre şi să deschidă un nou front în invazia şovăielnică a Rusiei în Ucraina.