Un proiect de pace a fost trimis de Azerbaidjan către Armenia, după ce ofensiva fulger a armatei azere a provocat capitularea separatiștilor armeni din provincia Nagorno-Karabah, potrivit unui reprezentant al președintelui Ilham Aliev.
Azerbaidjanul așteaptă o reacție din partea Armeniei, potrivit reprezenantului președintelui azer, citat de agenția RIA Novosti, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.
Nikol Paşinian, premierul armean, a declarat într-un mesaj televizat că Armenia „are nevoie de pace”, după ce i-a fost cerută demisia în urma căderii provinciei Nagorno-Karabah sub control azer.
„Trăim astăzi momente grele, cu o nespusă suferinţă fizică şi psihologică”, a subliniat premierul armean în mesajul transmis chiar de Ziua Naţională a Armeniei, Ziua Independenţei. Armenia „trebuie să meargă pe calea păcii, pentru independenţa, statalitatea, pentru viitorul său”, a insistat el, după ce anterior susţinuse că există forţe externe care încearcă „să atragă Armenia în război”, conform surselor citate.
Preşedintele azer Ilham Aliev a declarat miercuri că a apreciat faptul că Armenia, care de altfel avea opţiuni limitate, nu a încercat să intervină militar în faţa ofensivei fulger lansate de armata azeră. Potrivit lui Aliev, această atitudine a Erevanului, diferită de cea din războiul din 2020, când Armenia i-a sprijinit pe separatiştii armeni din Nagorno-Karabah, va elimina un obstacol din calea unor negocieri de pace mai largi între cele două ţări din Caucaz, scrie Agerpres.
Liderii armeni din Nagorno-Karabah au confirmat că au convenit o încetare a focului cu Azerbaidjanul, dar detaliile unui acord final, inclusiv cele asupra predării armelor, nu sunt încă definitivate.
Un apropiat al preşedintele autoproclamatei „Republici Arţah”, numele pe care armenii îl dau provinciei disputate, David Babaian, a declarat că armenii această provincie azeră cu populaţie majoritar armeană se simt abandonaţi de toată lumea, de Rusia, de Occident şi de Armenia.
Acordul de încetare a focului, anunțat ieri, pe 20 septembrie, prevede că formaţiunile armate ale etnicilor armeni vor fi dizolvate şi dezarmate.
Consilierul citat anterior de Reuters a declarat că luptătorii armeni cer mai întâi garanţii de securitate.
Armata din Azerbaidjan a lansat marţi o operaţiune militară pentru a recăpăta complet controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, pierdută în urma războiului cu Armenia de la începutul anilor ’90, şi recucerită parţial de Azerbaidjan după războiul din 2020 încheiat printr-un armistiţiu negociat de Rusia în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene.