În cadrul întrevederii prim-ministrului Dorin Recean cu comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a fost discutată inclusiv asistența macrofinanciară în contextul bugetului suplimentar alocat Republicii Moldova în acest an.
„Am discutat despre diferite recomandări pentru ca asistența macrofinanciară să fie utilizată mai eficient, în așa fel încât să putem să ne ajustăm reglementărilor europene, dar și să ne susținem economia noastră. Dezvoltarea economică este prioritatea Guvernului. Am apreciat faptul că avem o deschidere pentru liberalizarea în continuare a comerțului cu Uniunea Europeană, ceea ce creează oportunități pentru investiții străine, dar și pentru creșterea volumului de export al produselor din Republica Moldova”, a declarat premierul Dorin Recean.
Șeful Executivului a remarcat că Guvernul a implementat deja 3 din cele 9 recomandări ale UE și este hotărât să avanseze rapid pe implementarea agendei europene, astfel ca, până la sfârșitul anului curent, să fie deschise negocierile de aderare.
„Datorită susținerii din partea Uniunii Europene, consolidăm securitatea energetică a țării, îmbunătățim mediul de afaceri, atragem investiții și luptăm împotriva corupției, în beneficiul cetățenilor noștri. Construim un viitor prosper pentru Moldova, un viitor ce ne va aduce în marea familie europeană. Pentru aceasta continuăm să implementăm cele 9 recomandări propuse de Comisia Europeană, înregistrând progrese semnificative la mai multe capitole”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.
La rândul său, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a menționat că debursarea celei de-a doua tranșe a asistenței macrofinanciare este un aspect important în procesul de pregătire a aderării Republicii Moldova la UE.
„Moldova s-a confruntat cu o provocare imensă în ultimii ani: pandemia, criza energetică, impactul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și amenințările hibride. Vreau să recunosc că aceste eforturi au avut loc în paralel cu reforme ambițioase. Acțiunile discutate privind asistența macrofinanciară reprezintă un aspect important al procesului de pregătire pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Ele corespund cu cele nouă recomandări care au fost înaintate de către Comisia Europeană. O parte dintre aceste recomandări au fost deja îndeplinite, altele mai necesită angajament adițional. Noi așteptăm acțiuni rapide în vederea onorării acestor angajamente în domeniul politicilor și în ce privește, în mod specific, asistența macrofinanciară”, a spus comisarul Paolo Gentiloni.
La finalul întrevederii delegațiilor, oficialii au susținut declarații de presă transmise în direct pe pagina Guvernului Republicii Moldova.