Alexei Arestovici, fost consilier al şefului cabinetului preşedintelui Ucrainei, consideră că Moldova ar trebui să aibă grijă de propria securitate.
După cum relatează Infotag, el a declarat acest lucru în cadrul unei emisiuni pe canalul YouTube al jurnalistului ucrainean Iuri Romanenko.
În cadrul emisiunii a vorbit şi candidatul la preşedinţia Republicii Moldova şi liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care s-a pronunţat în favoarea consolidării neutralităţii Republicii Moldova.
„Moldova este o ţară multinaţională, avem 65 la sută din cetăţeni care sunt împotriva NATO şi împotriva unirii cu România. Eu cred că pe teritoriul Republicii Moldova nu trebuie să fie trupe străine – nici NATO, nici Federaţia Rusă. Neutralitatea completă garantează securitatea Moldovei”, a declarat Usatîi.
Arestovici nu a fost de acord cu Usatîi. Arestovici a reamintit că Ucraina a fost şi rămâne un stat neutru, dar a fost supusă agresiunii Rusiei atât în 2014, cât şi în 2022.
Usatîi a declarat că nu aceasta a fost problema.
„Dacă aş fi fost preşedintele Ucrainei, acest lucru nu s-ar fi întâmplat, aş fi reuşit să asigur securitatea”, a spus candidatul moldovean la preşedinţie.
Arestovici a subliniat că Moldova nu îşi poate permite luxul de a fi un stat neutru.
„Neutralitatea este un lucru foarte scump. Doar ţările foarte bogate precum Elveţia îşi pot permite să fie neutre. Iar Suedia şi Finlanda, care erau neutre, au aderat la NATO după începerea războiului în 2022”, a amintit politicianul ucrainean, care locuieşte acum în Austria.
Potrivit lui Arestovici, pentru a-şi asigura securitatea, Moldova ar trebui să depună eforturi pentru a adera la NATO, iar acest lucru este mai uşor de realizat decât în cazul Ucrainei.
„Eu sunt un oponent al neutralităţii Moldovei, cred că Moldova ar trebui să adere la UE şi NATO, aceasta este cea mai bună opţiune pentru ea. Mai ales că are această oportunitate, spre deosebire de Ucraina. Rusia ne-a dat un ultimatum (să nu aderăm la NATO), dar noi vom coopera cu UE şi NATO. Şi cel mai probabil nu va exista o aderare formală. Aveţi această oportunitate unică”, a subliniat Arestovici.
De asemenea, el consideră că o opţiune bună pentru Moldova este integrarea în UE prin unificarea cu România.
„Îi susţin pe unioniştii dumneavoastră. Am fost atât în Moldova, cât şi în România şi înţeleg foarte bine că sunt practic o singură naţiune, o singură limbă, acelaşi popor, cu o cultură diferită. Dacă mergem mai adânc în istorie, poate că Moldova a fost factorul de coloană vertebrală pentru România, dar astăzi, problema unificării de facto sau de jure a statului este cel mai important lucru care poate fi făcut în ceea ce priveşte poziţionarea Moldovei.
Pe fondul provocărilor şi ameninţărilor, cu capacităţile sale foarte limitate, Republica Moldova poate să intre într-o alianţă strânsă cu România, să devină membră a UE şi a NATO. Abia atunci va avea o umbrelă de securitate, iar mai departe – se va dezvolta după cum doreşte. În UE, orice modele sunt posibile, Ungaria se înţelege bine cu Estonia – state foarte diferite, cu abordări diferite. De ce Moldova să nu-şi protejeze identitatea în sistemul celor două structuri umbrelă, care acoperă şi oferă oportunităţi?!”, s-a întrebat Arestovici.
La rândul său, Usatîi a spus că „soldaţii NATO nu vor lupta niciodată pentru a apăra Moldova” şi „dacă acesta este modul de a raţiona despre unificare, atunci toate ţările vorbitoare de limbă engleză ar trebui să se unească”.
„Apropo, eu nu sunt împotrivă, dar este un subiect separat de discuţie”, a conchis Arestovici.