Stațiunea de schi Trojena va fi disponibilă pentru schiori timp de trei luni în fiecare an, în timp ce în restul timpului turiștii vor putea face sporturi nautice și ciclism montan.
Nimic mai departe de imaginea pe care o au majoritatea oamenilor despre Arabia Saudită decât un tărâm al minunilor de iarnă. Și totuși, țara construiește exact asta în munții Neom, „orașul viitorului” de 461 de miliarde de euro (500 de miliarde de dolari).
Acest nou proiect urban se construiește în regiunea de nord-vest a țării, în provincia Tabuk. Acesta va găzdui o stațiune de schi din altă lume, numită Trojena , cu un amestec de arhitectură amețitoare, reală și virtuală, un lac creat de om și priveliști fascinante.
Ideea de a coborî cu schi pe pârtiile Neom din Arabia Saudită sună ridicol – și totuși Clark Williams, care gestionează Marketing și Comunicare pentru Neom, spune Euronews Travel că este mai ușor decât ai putea crede.
„Oamenii spun, stai puțin, este zăpadă în Arabia Saudită?”, spune Williams. „Adevărul este că avem nevoie doar de -3 grade Celsius pentru a crea zăpadă în Neom și putem face asta timp de trei luni pe an.”
În munții din apropierea Neom, temperatura scade în mod natural sub 0 grade iarna.
Având în vedere turismul durabil, constructorii Trojena susțin că se concentrează pe minimizarea utilizării apei și pe maximizarea recuperării apei atunci când face zăpadă.
„În fabricarea noastră de zăpadă, vom folosi cât mai multe resurse durabile posibil, fie că este vorba de energie solară sau eoliană”, explică Williams.
„Vom folosi și apă de la instalația noastră de desalinizare, care este o soluție de ultimă oră și încercăm să colectăm cât mai multă apă din topirea (zăpezii) posibil.”
Această apă ar fi recirculată înapoi în sistemul care creează pulberea pentru pârtiile stațiunii, potrivit Williams.
Nu doar un tărâm al minunilor de iarnă
În timp ce iarna oferă șansa de a schia pe cei 36 de kilometri de pârtii din Trojena, oamenii s-ar putea bucura de lacul artificial și s-ar putea practica acolo tot felul de sporturi acvatice, precum și ciclism montan, în restul anului.
Vara, când Golful devine foarte cald, localnicii ar putea să se răcească în Trojena, unde temperatura medie este cu aproximativ 10 grade mai mică decât în alte orașe saudite și nu există umiditate.
Ce vor găsi turiștii în stațiunea de schi?
Trojena promite tot ceea ce turiștii ar putea găsi într-un sat normal de munte.
„Conceptul din spatele satului de schi este să luați ceea ce ați vedea într-un sat de munte clasic și să puneți totul într-o singură clădire”, spune Williams.
Aceasta include restaurante și chiar un spa de wellness de lux pentru cei care au nevoie de o pauză de la pârtie.
Potrivit lui Williams, stațiunea de schi va include mai multe hoteluri care vor putea imediat găzdui vizitatori când centrul se va deschide în sfârșit la sfârșitul lui 2026 sau începutul lui 2027.
„Aceasta este destul de curând dacă luați în considerare că creăm un peisaj complet nou acolo, cu străzi, baruri, restaurante și hoteluri, toate compactate într-un singur sat.”
În acest moment, proiectul se află în primele etape de dezvoltare, lucrători care locuiesc deja acolo.
Trojena nu va fi doar un loc de joacă pentru turiști. Aproximativ 7.000 de oameni vor fi rezidenți permanenți, conform planurilor actuale, capabili să locuiască și să lucreze în satul vertical.
Alte momente importante în Neom
Trojena este doar una dintre cele patru părți majore ale lui Neom. De asemenea, se așteaptă să prezinte insula de lux Sindalah din Marea Roșie – prima destinație care se va deschide în 2024 – OXAGON, o metropolă industrială futuristă, plutitoare, și THE LINE, un oraș lung de 170 de kilometri care ar găzdui în cele din urmă până la 9 milioane de locuitori.
„Neom este unul dintre megaproiectele care au fost anunțate ca parte a viziunii Prințului Moștenitor Saudit pentru 2030”, a declarat Niall Gibbons, șeful de turism al Neom, pentru Euronews Travel (?). „Este de dimensiunea Belgiei și va primi aproximativ 3,5 milioane de turiști până în 2030.”
Inițial, Neom se va concentra pe turismul local și, ulterior, se va extinde către vizitatorii internaționali, 60% dintre oameni venind din afara Arabiei Saudite până în 2030, potrivit Gibbons.
Neom intenționează să fie alimentat 100% cu energie curată și să rezerve 95% din teritoriul său pentru natură. Proiectele de reîmprăștiere în zonă au început deja, spune Gibbons, cu oryx și struți sălbatici reintroduși în deșert și „făcându-și pe lume primii copii anul acesta”.