Pe malul drept al Nistrului aprovizionarea cu energie electrică este asigurată prin producţie internă şi importul din România. În acest sens, compania de stat Energocom zilnic informează despre furnizarea energiei electrice, după ce la 1 ianuarie 2025 Gazprom a stopat furnizarea gazelor în regiunea transnistreană.
Potrivit rapoartelor zilnice ale companiei, aproximativ 50% din energie electrică este importată zilnic din România, circa 30% este generată de compania Termoelectrica, circa 15% din energie regenerabilă, circa 5% – din CET-Nord. Încă aproximativ un procent din energie electrică este generat de Hidrocentrala Costeşti.
Energocom a declarat că şi-a rezervat capacitatea necesară la graniţa cu România pentru a acoperi cererea. Întrucât majoritatea agenţilor economici sunt în vacanţa de iarnă, în ultimele zile nu s-a înregistrat deficit de energie electrică.
„Nu este necesară utilizarea contractelor de urgenţă şi/sau a fluxurilor de urgenţă. Totodată, nu au fost înregistrate avarieri sau sistări de urgenţă ale reţelelor electrice, generatoarelor şi/sau locurilor de consum”, a transmis serviciul de presă al Guvernului, subliniind necesitatea economisirii energiei electrice, mai ales în orele de vârf.