Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » Alexandru Tănase despre reforma justiției: Vocea Comisiei de la Veneția este una critică
    EXPERȚI

    Alexandru Tănase despre reforma justiției: Vocea Comisiei de la Veneția este una critică

    28 martie 2023Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, recomandă legislativului să înceapă discuțiile cu reprezentanții puterii judecătorești și să continue reforma justiției doar în urma unui consens larg, în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, transmite IPN.

    „ Cu referire la opiniile Comisiei de la Veneția furnizate în ultimii trei ani –din păcate, presa le-a prezentat foarte superficial și a decupat, a extras chestiile plăcute, care convin liniei partidului. Dar, în ansamblu, nu am avut nicio opinie a Comisiei de la Veneția care să fi dat undă verde proiectului supus discuțiilor. Au fost mai multe avize asupra evaluării judecătorilor, reformei CSJ, reformei procuraturii și, per ansamblu, a fost o voce critică. Acum soluția este dialogul și transparența totală. Abținerea Parlamentului de a adopta legi cu dedicație pentru a debloca. Pentru că legile nu se dau pentru situații concrete, ele trebuie să aibă caracter general”, a spus ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

    Judecătoarea Victoria Sanduța, la aceeași emisiune, a criticat deputații pentru faptul că nu le-au permis judecătorilor să-și aleagă reprezentanții în CSM, ci au fost puși în situația de a-i numi pe cei selectați de comisia pre-vetting. Magistrata spune că Adunarea Generală a Judecătorilor a fost întreruptă până când Curtea Supremă de Justiție se va expune asupra contestațiilor persoanelor care nu au trecut de comisia pre-vetting.

    „Au fost depistate excepții de neconstituționale și Curtea Supremă de Justiție nu mai poate să se pronunțe, pentru că trebuie Curtea Constituțională să se expună, pentru a finaliza examinarea acestor contestații. Nu trebuie să neglijăm faptul că Curtea Constituțională s-a expus pe o excepție și a declarat-o neconstituțională din această lege pre-vetting. De asta, nu trebuie să ne grăbim. Scopul nu este graba pentru a adera la Uniunea Europeană, ca ulterior, peste 12 ani, să plătim pagubele la CEDO, și cetățenii vor plăti, nu actuala guvernare ”, a spus judecătoarea.

    Reprezentanții guvernării afirmă însă că reforma justiției va continua indiferent de rezistența pe care o opune sistemul. Deputatul PAS Vasile Gradinaru spune că, în curând, Consiliul Superior al Magistraturii va deveni funcțional, iar ulterior va începe reforma CSJ.

    „Am avut audierea a câțiva membri non-judecători care au trecut evaluarea și care vor fi votați joi în comisia juridică și joi sau vineri vor fi votați în Parlament. Și CSM va deveni funcțional. Procesul va fi deblocat. Situația în care judecătorii își depun demisia de la CSJ, intenționat nu-și aleg reprezentanții în CSM, judecătorii care au lipsă de integritate sau de competență și nu au trecut pre-vetting-ul – nu este problema sistemului. Judecătorii spun că CSM este politic, dar ei au avut posibilitatea să-și delege 6 persoane din 12, adică jumătate”, a insistat  deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

    Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a audiat trei candidați non-judecători la funcția de membru CSM. Este vorba de Alexandru Postica, Tatiana Ciaglic și Ion Guzun. Cele trei candidaturi vor fi supuse votului Parlamentului.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleAeroportul Chișinău a trecut integral în gestiunea statului
    Next Article Maia Sandu a avut o întrevedere cu Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Miturile anti-UE recirculate înainte de alegeri, demontate de un expert

    6 mai 2025

    Pericol pentru Moldova: Experții avertizează asupra consecințelor unui eventual președinte George Simion

    5 mai 2025

    Expert: Ce presupune acordul privind mineralele semnat între Ucraina și SUA

    1 mai 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    POLITICĂ

    Deputatul Alexander Suhodolski: Găgăuzia și Tatarstan consolidează parteneriatul interregional

    9 mai 2025

    …

    SOCIAL

    Renato Usatîi împreună cu echipa și familiile lor au depus flori pe capul de pod Șerpeni. Partidul Nostru a organizat evenimente comemorative în toată țara

    9 mai 2025

    …

    SOCIAL

    9 Mai – Ziua în care comemorăm eroii și visăm la o Europă unită

    9 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    9 Mai în Republica Moldova: Ziua Victoriei și Ziua Europei marcate prin ceremonii și mesaje de pace

    9 mai 2025

    …

    POLITICĂ

    Opinia lui Anatol Țăranu: Prezidențialele din România și lecția pentru Republica Moldova

    9 mai 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.