În ultimii doi ani, exporturile moldoveneşti de fructe în ţările Uniunii Europene au crescut de mai multe ori. Despre aceasta a comunicat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării, Dumitru Alaiba.
El a amintit că „acum zece ani, fructele moldoveneşti, rodul muncii a mii de oameni, au fost distruse de buldozere undeva lângă Moscova, la indicaţia birocraţilor de la Rosselkhoznadzor”.
„De-a lungul timpului, am demonstrat că putem depăşi orice obstacol, că ne putem adapta şi suntem capabili să transformăm problemele noastre în oportunităţi”, a scris vicepremierul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit lui Alaiba , fructele moldoveneşti sunt exportate în prezent în aproape toate ţările europene.
„Agricultorii noştri fac ceea ce vinificatorii au demonstrat că este posibil acum 15 ani. Raft cu raft, ei cuceresc piaţa UE, găsind consumatori care ştiu să aprecieze calitatea. Şi niciun embargo motivat politic de la Kremlin nu ne va opri”, a spus Alaiba.
Ministrul a spus că astăzi „Moldova este mai mult decât o ţară pe hartă, este o poveste a rezistenţei şi speranţei, a unei societăţi care refuză să se supună restricţiilor şi dificultăţilor”.
„Suntem oameni care sunt gata să accepte orice provocare, care îşi găsesc calea şi îşi revendică locul de drept printre ţările europene. Fiecare succes al produselor noastre pe piaţa europeană este o victorie a spiritului naţional, a eforturilor noastre comune şi a dorinţei noastre de a construi o ţară prosperă şi respectată”, a conchis Alaiba.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, peste 65% din exporturile Republicii Moldova se îndreaptă spre Uniunea Europeană, iar peste 81% din investiţiile străine directe în economie provin din UE. Datorită măsurilor de liberalizare a comerţului cu Moldova, aprobate de Comisia Europeană în 2022, exportul de fructe din Moldova pe piaţa UE a crescut de mai multe ori.
Astfel, din 2021 până în 2023, exporturile de struguri în UE au crescut de la 15.800 tone la 32.300 tone; mere proaspete – de la 1.000 tone la 13.200 tone; prune – de la 25.800 tone la 60.400 tone; cireşe – de la 74 tone la 2.900 tone.