Premierul Slovaciei, Robert Fico, a transmis miercuri o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care anunță că Bratislava va continua să blocheze adoptarea celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până când va primi garanții clare privind planul UE de eliminare treptată a gazului rusesc după anul 2028.
„Vă rog să folosiți următoarele ore și zile pentru a continua dialogul UE cu guvernul Slovaciei […]. Până la rezolvarea acestei chestiuni, Slovacia solicită amânarea votului asupra celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni”, a scris Fico în mesajul publicat pe platforma X, citat de BBC.
Potrivit acestuia, strategia REPowerEU propusă de Comisia Europeană ar afecta grav gospodăriile slovace și economia națională, precum și competitivitatea întregii Uniuni Europene. Fico acuză Comisia că ignoră mandatul politic aprobat de Consiliul European și își reafirmă opoziția fermă față de măsurile care ar impune Slovaciei renunțarea completă la gazul din Rusia.
Premierul slovac consideră insuficiente garanțiile oferite de Bruxelles și cere ca Slovacia să poată, prin derogare, să-și onoreze contractul cu Gazprom până în 2034. Comisia a respins această cerere, susținând că o astfel de excepție ar submina eficiența sancțiunilor împotriva Moscovei.
Deși planul REPowerEU privind reducerea dependenței energetice de Rusia nu necesită unanimitatea statelor membre pentru a fi aplicat, pachetele de sancțiuni impuse Rusiei trebuie aprobate în unanimitate. Din acest motiv, din cauza opoziției Slovaciei și a Maltei, ambasadorii statelor UE nu au reușit să aprobe miercuri al 18-lea pachet de sancțiuni. Dezbaterea a fost amânată pentru 18 iulie.
La rândul său, postul de televiziune RTBF a relatat că și Malta blochează al 18-lea pachet de sancțiuni, considerând că măsurile propuse împotriva transportatorilor de petrol rusesc ar putea afecta interesele sale economice, întrucât Malta este o țară specializată în transportul maritim.
Pe 15 iulie, miniștrii de externe ai UE nu au reușit să adopte pachetul de sancțiuni în cadrul reuniunii Consiliului UE. Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat anterior că Uniunea este foarte aproape de un acord privind noile sancțiuni împotriva Rusiei, dar a recunoscut că adoptarea pachetului este blocată „deja de două luni”.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!