Ministrul Educației și Cercetării al Republici Moldova, Anatolie Topală, și Secretarul de Stat pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională al Republicii Italiene, Benedetto Della Vedova, au semnat astăzi, 23 februarie, Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii. Evenimentul a avut loc în incinta Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Prin semnarea acestui tratat internațional va fi facilitată procedura de recunoaștere reciprocă a actelor de studii din învățământul superior, eliberate în ambele țări, fapt ce va asigura vizibilitatea sistemului național educațional pe arena internațională și va înlesni accesul la studii în instituțiile de învățământ superior din aceste țări.
Acordul semnat astăzi va asigura recunoașterea și echivalarea actelor de studii, obținute în învățământul superior, începând cu nivelul 6 al clasificării UNESCO-ISCED 2011 (Licență) și continuând cu ciclul II Masterat. Documentul reglementează recunoașterea reciprocă a perioadelor și a actelor de studii, în scopuri unice de acces și de continuare a studiilor în instituțiile de învățământ superior ale celor două țări.
Procesul de recunoaștere va fi facilitat și prin faptul că ambele țări sunt parte a Spațiului European al Învățământului superior (Procesul de la Bologna) și sunt semnatare ale Convenției de la Lisabona cu privire la recunoașterea calificărilor obținute în învățământul superior în statele din regiunea Europei.
„Ministerul Educației și Cercetării salută semnarea unor astfel de acorduri, dat fiind faptul că acestea extind semnificativ orizonturile cooperării academice și științifice. Recunoașterea reciprocă a actelor de studii cu diverse state ale lumii stimulează calitatea instruirii, motivând instituțiile de învățământ superior să participe la procesul de internaționalizare și ajustarea programelor de studii la standardele europene”, a menționat ministrul Anatolie Topală, cu ocazia semnării documentului.
Semnarea acordului este de o importanță majoră pentru cetățenii Republicii Moldova, deoarece Republica Italiană este una dintre principalele țări de destinație a diasporei moldovenești.