În ședința plenară a Parlamentului din 27 martie, ordinea de zi a fost modificată în proporție de 137%, ceea ce a avut un impact negativ asupra transparenței și previzibilității procesului legislativ. Asociația Promo-LEX a atras atenția, în repetate rânduri, asupra acestei practici, care poate afecta înțelegerea corectă a proiectelor de lege de către deputați.
Un alt aspect semnificativ al ședinței a fost utilizarea instrumentelor de control parlamentar. Un grup de deputați BCS a înaintat o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Dezbaterea acestei moțiuni va avea loc în termen de 14 zile lucrătoare de la depunerea sa, conform prevederilor legale, transmite politics.md cu referire la Știri.md.
Pe durata ședinței de aproximativ două ore și jumătate, deputații au reușit să examineze și să voteze 11 proiecte de lege. Din acestea, șase au fost în domeniul economiei, două în domeniul agriculturii și industriei alimentare, iar trei au vizat cooperarea internațională.
De asemenea, în cadrul ședinței, au fost constatate nereguli legate de transparența decizională. Trei proiecte de lege nu au fost publicate cu actele aferente, iar avizele necesare, inclusiv cele ale Direcției General Juridice, Guvernului și instituțiilor de stat, nu au fost solicitate sau publicate. Termenul legal pentru prezentarea recomandărilor părților interesate a fost, de asemenea, încălcat în cazul a două proiecte.
Promo-LEX conchide că în ceea ce privește votul, patru proiecte din domeniul economiei și agriculturii au fost votate în consens de către deputații din majoritate și opoziție.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!