Partide
Întrebarea zilei: Ce-i unește pe Usatîi și Platforma DA?
 17 Ianuarie 2016 11:59  3625
Este absolut clar că Renato Usatîi și Platforma DA lucrează, cel puțin de ieri în unison. Drumurile partidelor până nu demult partenere – PSRM și Partidul Nostru al lui Usatîi s-au despărțit, în schimb Usatîi a fost îmbrățișat de Năstase, constată analistul politic Andrei Andreivski într-un comentariu publicat pe portalul de analize www.ava.md.

La începutul materialului, Andrei Andrievski menționează că Platforma DA a fost o încercare artificială din partea politicului de a crea o organizație a societății civile, dar istoria unor încercări similare arată că niciodată acest lucru nu reușește, deoarece societatea civilă trebuie construită de jos, de la oameni și nu de către partidele politice.

În continuare Andrievski se referă la cele trei proteste care s-au desfășurat sâmbătă separat, chiar dacă organizatorii acestora declarau aceleași scopuri și interese. În special, expertul se referă la comportamentul lui Igor Dodon, care a decis să se separe de Usatîi, deși în toamna anului trecut au organizat proteste împreună. Andrievski este de părerea că Dodon a refuzat să facă protestul împreună cu Usatîi pentru că așa își pierde din imagine. ”După protestele din toamnă, Dodon în sfârșit a înțeles că nu se poate compara cu Usatîi cel care cântă, dansează și le promite oamenilor orice. Dodon cu poveștile lui despre economie, statalitate și limbă joacă doar vioara a doua, iar acest lucru nu poate să nu se răsfrângă asupra electoratului său”, consideră politologul.

Din această cauză prietenii nedespărțiți Dodon și Usatîi și-au organizat mitingurile în același loc, dar la ore diferite. În momentul în care pe scenă a urcat Usatîi, Dodon i-a oferit microfonul dar și-a retras oamenii din fața parlamentului. Autorul susține că l-a văzut personal pe deputatul socialist Bogdan Țârdea cum a părăsit mitingul și a urcat în mașina sa mare imediat ce a început manifestația lui Usatîi.

Dacă despre ”prietenia” politică dintre Dodon și Usatîi totul este clar, atunci prietenia  dintre Platforma DA și Usatîi trezește multe semne de întrebare, în opinia autorului. Potrivit acestuia, apropierea este atât de neașteptată, încât unii nici nu cred că acest lucru este posibil. El însă face trimitere la fapte.

În primul rând, menționează Andrei Andrievski, în ultimele zile din multimplele declarații și interviuri pe care le-au făcut liderul Platformei DA Andrei Năstase și Renato Usatîi nu putea să nu fie observată o sincronizare a opiniilor lor. În plus, ambii încercau să le sugereze adepților săi că ar fi cazul să accepte noii parteneri. Mai mult, ambii au aruncat în spațiul public opinii despre posibilitatea unor acțiuni forțate și violențe la care ar putea să recurgă protestatarii, iar acest lucru nu va fi considerat încălcare a legii întrucât actuala putere nu are legitimitate.

Dacă erau doar vorbe se putea considera că Usatîi și Năstase au aceeași mentalitate și aceleași viziuni, dar însăși acțiunile celor doi au demonstrat că se coace un fel de uniune politică. În acest sens, autorul face referire la faptul că Platforma DA a refuzat categoric să le permită socialiștilor să meargă prin Piața Marii Adunări Naționale pentru a ajunge în fața parlamentului, astfel că aceștia au trebuit să meargă umiliți prin spatele Casei Guvernului. În schimb, peste jumătate de oră Renato Usatîi a trecut victorios prin PMAN, fiind salutat de liderii Platformei, aflați pe scenă.

”Cum este posibil așa ceva? Cum oameni care până recent protestau alături de unioniști și acuzând FSB-ul de implicare în treburile interne ale Republicii Moldova, care susțineau că Dodon și Usatîi sunt doi agenți ai Moscovei trimiși să preia țara, astăzi scandează în direcția lui Usatîi și a partidului său că suntem uniți?”, se întreabă Andrievski.

El explică această situația că încă din toamnă a fost văzută o apropiere dintre Platforma DA și forțele pro-ruse. În acest sens, Andrievski face referire la discuțiile telefonice din toamna anului trecut în care unul din activiștii grupului Petrenco – Constantin Svetlicinîi a încercat să instaleze corturile sale alături de cele ale Platformei. Atunci acestui lucru s-au opus unioniștii. Dar Svetlicinîi l-a contactat pe Viorel Țopa aflat în Germania și chiar a doua zi, membrilor echipei lui Petrenco li s-a permis să-și instaleze corturile în PMAN.

”Nu știu, i-a sunat Usatîi lui Țopa, sau invers, dar cred că existența unei înțelegeri între acești doi politicieni-businessmani este cea mai logică explicație a apropierii acestor două forțe politice atât de diferite din punct de vedere ideologic. De ce au nevoie de aceasta? Usatîi pentru a reduce din acuzațiile ce i se aduc că este mâna Moscovei. Iar Platforma DA nu are nevoie atât de Usatîi cât de adepții săi. Toți au observat că la fiecare chemare a Platformei DA ca oamenii să vină la proteste, numărul acestora este din ce în ce mai mic. Chiar și în pofida chemărilor active la ”ultima luptă”, în pofida așa-numitei mobilizări generale, sâmbătă la protestul Platformei a venit un număr foarte mic de oameni. În schimb, dacă Usatîi își va convinge oamenii să participe alături de Platforma DA, ba mai mult, se va produce o uniune politică, atunci participarea sa la proteste, cu calitățile sale de show-man talentat, va aduce noi protestatari”, susține Andrei Andrievski.

Totuși, la final, el nu poate să nu se întrebe de ce acești oameni au venit unul în întâmpinarea altuia? Ce îi unește? Ce au în comun?

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%