Partide
PDM propune pentru mâine consultări comune ale PLDM, PD, PL şi grupul Leancă cu preşedintele Nicolae Timofti
 15 Decembrie 2015 22:20  2717
Fracțiunea Partidului Democrat va deveni în scurt timp cea mai numeroasă dintre formațiunile pro-europene, cu dreptul de a propune candidatura la funcția de premier, a anunțat marți liderul formațiunii Marian Lupu, după o nouă rundă de discuții în formatul PDM-PLDM-PL și grupul Leancă.

„Noi, ca și partid, astăzi, și am informat colegii, la nivel de probabilitate de 90%, putem vorbi de o fracțiune care constă din 20 de deputați. Astfel, am reconfirmat poziția de grup parlamentar lider în cadrul acestui dialog cu alte partide”, a declarat Lupu.

În acest context el a reiterat că PDM are dreptul, în conformitate cu formula aplicată în ultimii ani, să propună candidatul la funcția de premier. El a făcut referire la formula propusă anterior de PLDM, potrivit căreia formațiunea care deține cele mai multe voturi în parlament are dreptul să aleagă prima.

Marian Lupu a precizat însă că PDM insistă în continuare să propună candidatul la funcția de prim-ministru.

În această situație, miercuri va avea loc o rundă de consultări între președintele Nicolae Timofti și reprezentanții partidelor pro-europene. ”După un șir de consultări cu șeful statului am convenit ca această rundă de consultări să aibă loc împreună pentru a clarifica toate lucrurile”, a precizat Lupu.

Dacă se va ajunge la un numitor comun, PDM este gata să propună candidatura la funcția de premier și să asigure învestirea guvernului, afirmă Lupu.

Totodată, Marian Lupu a atenționat că desemnarea de către Nicolae Timofti a unui candidat care nu are susținere politică poate aprofunda criza politică, în plus, acest lucru ar însemna încălcarea prevederilor constituționale. ”Suntem republică parlamentară și din punctul nostru de vedere, dacă e desemnat un candidat care nu este rezultatul consultărilor politice și nu asigură numărul necesar de voturi ar putea fi o depășire a cadrului constituțional dincolo că va pune în perciol situația din RM și aprofundează riscul unor anticipate”, a precizat Marian Lupu.

El a precizat că dacă se va ajunge la un consens ca PDM să propună candidatul la funcția de premier, numele acestuia va fi decis la Biroul permanent al partidului.

Sursa:  Politics.MD

Etichete Chișinău
Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%