Evoluția situației din țară arată că majoritatea politicienilor nu au tras concluzii din eșecurile anului 2021. Este concluzia la care a ajuns directorul companiei Intellect Group, politologul Ian Lisnevschi, care a vorbit în cel mai recent interviu al său despre ce ar trebui să învețe politicienii din experiența anului 2021.
Analistul politic spune că 2021 a fost un an complicat pentru Republica Moldova, cu multe greșeli, iar restanța Moldovei față de agenda internațională nu a adus la îmbunătățirea relațiilor așteptate cu Uniunea Europeană și a provocat probleme în rezolvarea crizelor noi apărute.
Potrivit politologului, mai grav este faptul că, clasa politică nici nu dorește să recunoască propriile greșeli.
„Pe baza acesteia, se poate presupune doar o agravare a evenimentelor politice interne din țară. Nici opoziția, nici guvernarea nu a analizat retrospectiva evoluției evenimentelor din 2021 și consecințele acestora, ce vor fi resimțite în 2022, riscând să se piardă principala resursă pentru dezvoltarea oricărui stat – cetățeanul. Republica Moldova este deja inclusă de investitorii europeni în zona de risc: pentru companiile străine, relații diplomatice stabile, colaborare bilaterală, din cauza crizei politice interne.”
Situația pentru Republica Moldova este complicată, însă acest an poate fi un an catalizator pentru dezvoltarea țării, dacă vor fi trase concluziile reale și luate decizii corecte, spune Lisnevshi.