Ministrul de externe Nicu Popescu începe astăzi o vizită de două zile la Washington, pentru a participa la reuniunile grupurilor de lucru comune în cadrul Dialogului Strategic între Republica Moldova și Statele Unite. De asemenea, șeful diplomației de la Chișinău va avea o întrevedere secretarul de stat american, Anthony Blinken.
În cadrul vizitei, Nicu Popescu va discuta cu Anthony Blinken despre aprofundarea cooperării bilaterale în domeniile politic, energetic, de întărire a rezilienței socio-economice și proiectele de asistență pentru dezvoltare implementate cu suport american.
De asemenea, șeful diplomației moldovene se va întâlni la Washington și cu alți oficiali americani de rang înalt, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai societății civile, centrelor analitice și jurnaliști, potrivit unui comunicat al Ministerului de externe.
Delegația Rep. Moldova include oficiali din cadrul Administrației președintelui, Cabinetului prim-ministrului, precum și de la ministerele de externe, interne, justiție, apărare, infrastructură și dezvoltare regională.
Organizarea reuniunilor în cadrul Dialogului Strategic a fost anunțată săptămâna trecută de Casa Albă și de președinția de la Chișinău în urma unei discuții telefonice între consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan și președinta Maia Sandu.
În comunicatul Casei Albe se subliniază angajamentul Statelor Unite de a ajuta Rep. Moldova și regiunea să facă față consecințelor „războiului brutal al Rusiei” în Ucraina, inclusiv prin ajutoare de 100 de milioane de dolari anunțate anterior în cursul acestei luni pentru găzduirea refugiaților ucraineni.
În comunicatul președinției moldovene se afirmă că cei doi oficiali au discutat „despre provocările de securitate în regiune” din cauza războiului din Ucraina. Maia Sandu a apreciat faptul că Statele Unite au susținut mereu efortul Rep. Moldova de consolidare a societății și a economiei, și de construire a unui stat democratic, după model european. La rândul său, Jake Sullivan a subliniat angajamentul Statelor Unite de a ajuta Moldova să diminueze consecințele războiului din Ucraina și să realizeze agenda de reforme anunțată de autorități Oficialul american a reamintit și despre participarea președintei Rep. Moldova la Summitul pentru Democrație organizat de Statele Unite anul trecut, la care Maia Sandu a vorbit despre experiența Chișinăului în combaterea corupției.
Între timp Chișinăul a anunțat că renunță la o înțelegere cu o firmă rusească aflată sub sancțiuni americane, Silovîie Mașinî, privind reparația și modernizarea unei centrale termoelectrice din municipiu. Firma rusească a fost inclusă în 2018 pe lista celor sancționate de Statele Unite din cauza afacerilor în Crimeea ocupată și anexată de Rusia.