„Fluxul de refugiați din Ucraina este o mare provocare pentru țara noastră. Nu am mai avut o astfel de încercare în trecut. Dar mobilizarea și solidaritatea de care dă dovadă societatea noastră este de-a dreptul senzațională, spune Ministrul Sănătății, Marcel Spătari.
La frontieră au fost suplimentate efectivele de poliție de frontieră, specialiștii Biroului Migrație și Azil lucrează zi și noapte pentru a ajuta oamenii care fug de război.
Mii de ucrainieni sunt găzduiți de familii de moldoveni. Sute de voluntari moldoveni ajută familiile de ucrainieni să se adapteze în țara noastră.
Sute de ucrainieni sunt plasați în centrele de plasament temporare pentru refugiați. În cel mai mare centru, cel de la Moldexpo, sunt acum plasate în jur de 150 de persoane refugiate din Ucraina — inclusiv zeci de copii — și în jur de 60 de persoane care au fost blocate în Republica Moldova din cauza închiderii spațiului aerian.
Colegii de la Direcția generală asistență socială și sănătate a municipiul Chișinău și de la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, împreună cu echipele de voluntari, au fost foarte operativi și s-au organizat excelent pentru a găzdui, asista și hrăni peste două sute de refugiați începând cu ieri seara.
O mulțime de moldoveni au venit la Moldexpo și au umplut practic depozitele cu ajutor material. Aceste ajutoare vor fi redirecționate și către alte locuri unde vor fi plasați refugiații.
Împreună cu colegii de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de la Agenția Națională de Asistență Socială am lucrat pentru a identifica spațiile disponibile pentru a găzdui alte valuri de migranți. Avem spații suplimentare cu o capacități de 100-200 locuri fiecare, care ar putea fi deschise chiar mâine în caz de necesitate.
Sindicatele, Universitatea de Stat, Moldtelecom, Agenția Proprietății Publice, Ministerul Educației sunt gata să aloce edificii pentru organizarea următoarelor centre de plasament.
La Minister, în timp record am elaborat regulamentul de activitate, procedurile, mecanismele de finanțare ale acestor centre pentru refugiați. Sunt sigur că direcțiile de asistență socială din raioane vor reuși să preia exemplul colegilor de la Chișinău și pot conta pe sprijinul Ministerului și Agenției Naționale.
Am coordonat eforturile cu organizațiile internaționale care sunt gata să ne ofere sprijin umanitar și am simplificat procedurile de acces a sprijinului umanitar ca să ne asiguram că produsele pentru migranți ajung rapid în țara noastră. Mii de plapume și produse de igienă destinate refugiaților sunt în drum spre Moldova.
Ne-am întâlnit astăzi cu organizațiile de caritate care s-au implicat din prima clipă în gestiunea acestei crize umanitare pentru a agrea să ne coordonăm eforturile.
Faptul că atât de multă lume s-a implicat în gestiunea crizei mă face să mă simt mândru de moldovenii mei. E și un exemplu de unitate care demonstrează că valorile care ne unesc sunt mai puternice decât frontierele care ne dezbină”.