Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat o serie de măsuri legate de conflictul din Ucraina, optând pentru o strategie mixtă: furnizarea de armament către Kiev prin intermediul NATO, dar amânarea noilor sancțiuni împotriva Federației Ruse timp de 50 de zile – o fereastră în care, spune el, „Moscova și Kievul ar trebui să ajungă la o înțelegere”.
Declarațiile liderului de la Casa Albă vin într-un context de așteptări ridicate, alimentate de promisiuni recente ale unor senatori republicani privind confiscarea activelor rusești și introducerea de tarife vamale de până la 500% pentru țările care colaborează economic cu Moscova. În realitate, Trump a blocat deocamdată aceste inițiative, afirmând că va impune taxe de 100% fără a fi necesară adoptarea unui nou act legislativ.
Arme pentru Ucraina cu bani europeni
Președintele american a precizat că Ucraina va primi sisteme de apărare antiaeriană Patriot, însă livrările se vor face indirect: SUA vor furniza echipamentele partenerilor europeni, care, la rândul lor, vor transfera sisteme deja existente către Kiev. Trump a menționat un total de 17 sisteme Patriot, însă a evitat să precizeze câte dintre acestea vor ajunge efectiv în Ucraina.
Nu este clar nici în ce formă vor fi livrate: dacă este vorba despre 17 lansatoare individuale sau 2–3 baterii complete, în condițiile în care, de exemplu, Germania – stat membru NATO – deține doar șase baterii operaționale, iar Israelul, trei.
Fără sancțiuni noi deocamdată
Contrar așteptărilor, Trump nu a anunțat niciun nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, preferând să acorde un termen de 50 de zile înaintea unei eventuale escaladări economice. Potrivit presei americane, această perioadă se va încheia la sfârșitul lunii august și este considerată esențială pentru eventuale negocieri sau pentru modificări ale situației pe frontul din Ucraina.
Surse citate de Axios afirmă că, în paralel, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-ar fi transmis lui Trump intenția de a lansa o ofensivă majoră în următoarele 60 de zile pentru a cuceri complet regiunile ucrainene ocupate parțial.
Kaja Kallas: „50 de zile e prea mult timp”
În același timp, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a reacționat critic la anunțul liderului american, apreciind că deși este „pozitiv că Trump adoptă o poziție dură față de Rusia”, termenul de 50 de zile este „prea lung, având în vedere că în fiecare zi mor civili nevinovați”.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!