Sloganul electoral cu care partidul de guvernare a câștigat alegerile parlamentare din 2021 – „pornim vremurile bune” – s-a dovedit valabil doar pentru cei aflați la putere. În timp ce Parlamentul a funcționat cu un randament slab și fără predictibilitate, demnitarii PAS au beneficiat de privilegii: salarii mărite, funcții bine plătite și fotolii călduțe în instituțiile statului.
Despre aceasta a vorbit membrul Partidului Nostru Alexandr Berlinschii, în emisiunea „Important” de la TVC 21.
„Sloganul electoral al partidului de guvernare, care a intrat în Parlament în 2021 cu 63 de mandate, era „pornim vremurile bune”. Acum constat că vremurile într-adevăr sunt bune, însă doar pentru ei. Un mic exemplu: să ne aducem aminte care era salariul unui ministru în 2021 când au venit la guvernare și care este acum, când pleacă de la guvernare. Mai mult decât atât, foarte bine au grijă de miniștri care au contribuit la creșterea economică de „tocmai 0,1%”, mă refer la Dumitru Alaiba, și le găsesc un alt loc călduț într-o altă instituție de stat. Totuși este o creștere salarială de la un salariu de până la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei. Au avut grijă doar de ei și doar de ai lor!”, a declarat Alexandr Berlinschii.
Referindu-se la activitatea parlamentară la final de mandat, el constată că actualul parlament a funcționat cu un randament de doar 37%. Iar aproximativ 28% din proiecte au fost examinate în regim prioritar, fapt care creează impresia că se lucrează „în regim de pompieri”, fără predictibilitate și fără planificare.
„Concluzia este foarte simplă: înțelegeam dacă ar fi o guvernare de coaliție, când mai multe partide urmau să se așeze la masă, să discute, să negocieze și când sunt opinii diferite. Dar ei au avut o majoritate parlamentară, 63 de mandate, și au avut o asemenea planificare defectuoasă și un randament de „tocmai” 37 de procente în 2024”, a conchis Alexandr Berlinschii.
El a atras atenția și la faptul că cei de la guvernare niciodată nu-și asumă responsabilitate pentru propriile greșeli: „Și chiar dacă au toată puterea în stat, niciodată nu am auzit să-și asume careva eșecuri!”.
Potrivit celui mai recent raport al Promo-Lex, ultima ședință plenară din sesiunea de primăvară a Parlamentului a fost marcată de o serie de nereguli în procesul de examinare a documentelor: de la modificarea ordinii de zi, la încălcarea transparenței decizionale sau limitarea deputaților de a depune amendamente. Iar modificările masive ale ordinii de zi (între 100% și 340%) au devenit o practică frecventă. Unele proiecte au fost declarate ca fiind „prioritare” fără justificare legală.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!