CEC intră de astăzi, 14 iulie, în perioada electorală, când încep procedurile propriu-zise de pregătire pentru scrutinul parlamentar din 28 septembrie. Astfel, este dat startul constituirii consiliilor electorale, iar peste șase zile, în 20 iulie, începe și desemnarea și înregistrarea candidaților pentru alegeri. Între timp, partidele se pot promova la nivel național, însă fără a face îndemnuri la vot. Acest lucru va putea fi posibil abia din 28 august, atunci când concurenții deja înregistrați de CEC vor intra oficial în campania electorală.
„Autoritatea electorală centrală începe propriu-zis majoritatea procedurilor electorale pentru scrutinul care urmează. Și de începutul acesteia sunt legate anumite restricții, limitări, reglementări speciale etc. Perioada electorală pentru alegerile parlamentare începe pe 14 iulie și se finalizează atunci când Curtea Constituțională va valida rezultatele alegerilor. Știm cert însă că durează 30 de zile campania electorală, care începe pe 28 august, și se încheie sâmbătă înainte de ziua alegerilor. Respectiv, în acel termen, competitorii electorali, concurenții electorali, care vor fi înregistrați, sunt în drept să desfășoare agitație electorală. Până în 28 august, partidele politice sunt îndrept să desfășoare activitatea de promovare politică obișnuită, fără îndemnul de a vota concurentul electoral. Deci ei pot să se promoveze, ei pot să discute cu cetățenii, să prezinte anumite informații, doar fără îndemnul ca cetățeanul să-i voteze. Asta ar fi o deosibire foarte subțire”, a precizat vicepreședintele CEC, Pavel Postică, în cadrul unui interviu pentru IPN.
Funcționarul subliniază că este destul de complicat de făcut o diferență între o campanie de propagandă electorală și promovare politică obișnuită.
„Așa cum am făcut-o de fiecare dată, o să încercăm și în acest scrutin să facem această delimitare. Cert, simplu, pentru cetățean, atunci când aude „votează-mă”, „alege-mă” – asta deja este agitație electorală. În rest, campanie de promovare – că „eu sunt cel mai bun”, „cel mai specialist”, „cel mai profesionist” – este cumva doar publicitate politică, atâta timp cât nu urmează următorul îndemn de a-l vota”, susține Pavel Postică.
Potrivit autorității electorale, prima acțiune importantă din perioada electorală este startul desemnării canidaților.
„Cel mai important probabil este desemnarea și înregistrarea candidaților care începe pe 20 iulie și se finalizează în jur de 20 august. Deci în acest interval, partidele politice, eventual candidații independenți, blocurile electorale sunt în drept să prezinte Comisiei Electorale Centrale spre examinare setul de documente pentru înregistrarea candidaților. Deja am văzut în spațiul public nume lansate de diferite partide politice, că vor figura eventual pe listele concurentului electoral sau ale partidelor politice mai bine zis – acest lucru nu este oficial. Deci, încă o dată, oficial setul de acte care se prezintă la Comisia Electorală Centrală, urmează să fie depus începând cu data de 20 iulie”, a mai precizat Pavel Postică.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!