Odată cu încheierea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România și alegerii lui Nicușor Dan pentru șefia statului, în mediul online pare că a pornit un val de ură la adresa cetățenilor români din Republica Moldova. Au apărut inclusiv petiții care solicită retragerea cetățeniei române pentru cetățenii din Republica Moldova.
Totuși, acestea sunt doar niște speculații și nu există niciun motiv real de îngrijorare. Expertul român Sorin Ioniță a explicat, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, că aceste „inițiative” ar fi o prostie, iar odată acordată, cetățenia nu mai poate fi retrasă.
Expertul român a încercat să calmeze spiritele și speculațiile apărute în ultimele zile, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, care spun că moldovenii cu cetățenie română își vor pierde cetățenia, fiindu-le retrasă. Acesta a calificat informațiile ca fiind o „prostie”.
Mai mult, Sorin Ioniță s-a arătat convins că nici măcar o atitudine radicală anti-Republica Moldova din partea românilor de peste Prut nu există, de fapt, în profunzimea societății românești. Ceea ce există, potrivit explicațiilor expertului, sunt anumite grupuri de neoleginari, violente, care ar putea fi într-adevăr folosite de anumiți actori politici pentru a genera haos la nivelul societății și a da impresia că există o astfel de atitudine ostilă în societate.
„Tot ce se spune este o mare prostie – cetățenia română nu o va lua nimeni, căci odată dată, asta rămâne. Deci, nimeni nu ar trebui să se sperie din motivul ăsta. Și nici o atitudine anti-Moldova nu cred că este în profunzimea societății românești. Ceea ce există într-adevăr sunt niște așa-numite cuiburi de legionari – tot felul de activiști, paramilitari, ăia ai lui Georgescu, din Congo. Adică există multe grupuri cu porniri violente care pot în orice moment să instrumentalizeze un astfel de episod, tocmai ca să creeze un mare tărăboi public și să dea impresia că există o astfel de atitudine ostilă în societate. Ea nu există, dar, sigur ei s-au gândit foarte bine ce fac”, a explicat Ioniță.
Acesta a făcut o paralelă dintre discursul anti-Republica Moldova și discursul anti-Ucraina, pe care au capitalizat timp de trei ani partidele de la București declarate suveraniste. Liniile principale ar fi rămas aproximativ aceleași, chestionând, în principal, sprijinul acordat fiecărei dintre țări sau cetățenilor care s-au mutat în România.
„Evident că este o rețea coordonată, evident că este un comportament online neautentic. Au capitalizat pe discursul anti-Ucraina din ultimii trei ani, care tot cam pe coordonatele astea a mers – „de ce, de ce să-i ajutăm noi, de ce să le dăm bani noi, dar de ce să ia copii ucraineni alocații mai mari, dar de ce vin ăia cu mașini de nu știu care fel, ia uită-te la ei”. Și după ce au rodat chestia asta timp de trei ani, de când a început faza intensă a războiului din Ucraina, acum pur și simplu au virat-o în partea aialaltă, în mod foarte coordonat. Și e evident că s-au investit resurse masive în chestia asta – într-un fel de retorică împotriva cetățenilor români din Republica Moldova. Deci, au schimbat acolo câteva nume și practic sunt aceleași lucruri”, a menționat expertul de la București.
Ioniță a mai comentat că speculațiile ar fi fost lansate în spațiul public și ca o nevoie a românilor susținători AUR-POT-SOS și Georgescu de a culpabiliza pe cineva, pe un anumit actor, fie el individual sau colectiv, pentru înfrângerea de la prezidențiale a lui George Simion și, implicit, a întregii tabere suveraniste.
„Oamenii nu mai judecă logic, ei doar vor să vadă undeva niște motive care să le confirme lor aceste atitudini pe care le au deja. Și atunci, retorica și mașinăria kremlinistă de zgomote alimentează această cerere – e ca o cerere interioară a omului care vrea să audă ceva, care „urăște ce s-a întâmplat” și vrea să fie alimentat cu ceva”, a conchis Sorin Ioniță.