Guvernul condus de Donald Trump a confirmat desființarea biroului american responsabil cu diplomația climatică, la doar trei luni după anunțul privind retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris. Decizia sporește temerile legate de absența SUA la viitoarea Conferință ONU privind schimbările climatice (COP30), programată în luna noiembrie la Belém, în Brazilia.
„Nu vom participa la acorduri și inițiative internaționale care nu reflectă valorile țării noastre”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, aflat în subordinea căruia funcționa acest birou, considerat acum „inutil”.
Biroul desființat avea rolul de a reprezenta Statele Unite în cadrul negocierilor climatice internaționale desfășurate sub egida ONU, inclusiv la conferințele COP. Decizia de suspendare a activității biroului semnalează o posibilă retragere totală a SUA din cadrul acestor negocieri, întrerupând o prezență constantă, chiar și în timpul administrațiilor mai puțin favorabile agendei climatice.
Măsura vine după ce, la sfârșitul lunii ianuarie, administrația Trump a anunțat retragerea oficială a Statelor Unite din Acordul de la Paris, tratat semnat în 2015, ce urmărește menținerea încălzirii globale sub un prag critic și reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră. Retragerea ar urma să intre în vigoare în ianuarie 2026.
În februarie, Statele Unite au lipsit de la o reuniune esențială a Grupului Interguvernamental de Experți privind Schimbările Climatice (GIEC), accentuând și mai mult îngrijorările privind angajamentul Washingtonului față de combaterea schimbărilor climatice.
Această nouă retragere a SUA – al doilea cel mai mare poluator din lume, după China – amenință să submineze eforturile globale de combatere a încălzirii planetei, într-un context alarmant: 2024 a devenit cel mai cald an înregistrat până acum, depășind recordul din 2023 și marcând al treilea an consecutiv cu temperaturi istorice.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!