„Desigur, Rusia ar dori ca americanii să forțeze Kievul să comunice direct cu Donețk și Lugansk”
Rusia va încerca să exercite presiuni ample asupra Ucrainei pentru a negocia direct între Kiev și Novorusia, dar este puțin probabil ca partea ucraineană să facă compromisuri în următoarele runde de discuții în formatul Normandia. Despre aceasta a vorbit expertul militar ”New Geopolitics Research Network” Mihailo Samusi, în timpul conferinței online: ” Formatul Normandia. Escaladarea la granițele Ucrainei și provocări pentru regiune” pe canalul de Youtube al portalului „Glavkom”. La conferință a mai participat politologul Ian Lisnevschi din Republica Moldova, precum și expertul politic american Jason Jay Smart.
„Nu cred că Ucraina va face aceste concesii. Știm cât de sensibilă este societatea ucraineană când vine vorba de a a ceda. Formula lui Steinmeier este percepută în Ucraina ca un indicator clar al predării intereselor, pentru că complică situația politică internă și destabilizază Ucraina și de asta are nevoie Federația Rusă în ceea ce privește atacurile hibride”, a spus Samus.
Potrivit expertului, în următoarele runde de discuții, Rusia va încerca să impună Ucrainei viziunea și interpretarea acordurilor de la Minsk. Samus avertizează, de asemenea, că Kremlinul va încerca să implice instrumente internaționale pentru a exercita o presiune globală asupra Ucrainei.
„Desigur, Rusia ar dori ca americanii să forțeze Kievul să comunice direct cu Donețk și Lugansk. Rusia încearcă nu numai să obțină un fel de neutralitate, așa-numita „finisizare” a Ucrainei, neextinderea NATO spre Est, ci și să pună presiuni complexe asupra Ucrainei, în special pentru a rezolva conflictul din Donbass”- spune expertul.
Samus a reamintit că poziția Rusiei cu privire la acordurile de la Minsk este aceea că Kievul ar trebui să stea direct la masa de negocieri cu așa-numita Novorusia. În plus, Kremlinul insistă asupra creării în continuare a „unităților de miliție populară” în aceste regiuni. În același timp, poziția Ucrainei este de a retrage cu prioritate trupele ruse din Ucraina și de a restabili controlul la frontieră.
„Pentru Ucraina, situația este diferită: partea ucraineană spune că ar fi logic să fie retrase trupele ruse din Ucraina și să aducă treptat situația din teritoriile ocupate în conformitate cu ordinea și legea ucraineană, să pregătească teritoriile pentru procese politice și abia apoi să se pregătească pentru alegeri. Ambele părți înțeleg acordurile de la Minsk în sens invers”, a concluzionat expertul.