Rada Supremă a Ucrainei intenționează să supună din nou la vot o rezoluție privind sprijinirea democrației în țară în condiții de război. Documentul va fi examinat la următoarea reuniune, orientativ, deja pe 25 februarie.
Acest lucru a fost declarat de deputatul Yaroslav Zheleznyak în Telegram. Potrivit informațiilor sale, textul rezoluției №13041 va fi neschimbat, transmite Politics.md cu referire la noi.md.
„Pe 25 februarie va fi votat din nou, și se pare că de data aceasta voturile ar trebui să găsească”, a scris politicianul.
Încercarea deputaților de a examina rezoluția privind susținerea principiilor și instituțiilor democratice în Ucraina în condiții de război a avut loc luni, 24 februarie. Cu toate acestea, votul a eșuat deoarece nu au existat suficiente voturi pentru adoptarea rezoluției. „Pro” au votat 218 deputați, în timp ce alți 54 nu au votat. În total, 272 de aleși ai poporului au fost înregistrați în sală.
Parlamentarul Oleksiy Goncharenko a mai raportat că deputații vor încerca din nou să voteze în favoarea documentului.
„Rezoluția privind susținerea democrației este prezentată din nou Radei. Vom încerca să o promovăm la următoarea reuniune”, a declarat Goncharenko.
În document se spune că Rada Supremă constată că legea marțială din Ucraina nu permite organizarea de alegeri în conformitate cu Constituția Ucrainei. „În același timp, poporul ucrainean este unit că astfel de alegeri ar trebui să aibă loc după terminarea războiului”, se arată în text.
Rada intenționa să declare că „Ucraina, în calitate de țară democratică, de îndată ce o pace cuprinzătoare, justă și durabilă este asigurată pe teritoriul său, va anunța, prin decizia parlamentului ucrainean, organizarea de alegeri prezidențiale în Ucraina și se va asigura că acestea se desfășoară în conformitate cu toate standardele electorale internaționale”.
În rezoluție, parlamentul reamintește că președintele Vladimir Zelenski a fost ales în alegeri libere, transparente și democratice, iar mandatul său nu este pus la îndoială.
„Parlamentul ucrainean subliniază necesitatea de a respecta principiul continuității instituționale a puterii stipulat de legile Ucrainei, în special în regimul juridic al legii marțiale, și subliniază că președintele Vladimir Zelenski ar trebui să își îndeplinească atribuțiile până când președintele nou ales al Ucrainei își va prelua funcția, în conformitate cu partea Ia articolului 108 din Constituția Ucrainei”, se arată în rezoluția deputaților.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!