Ungaria și Slovacia, țările din Uniunea Europeană cele mai critice față de Ucraina, s-au poziționat marți față de o eventuală aderare a acesteia la UE în perspectivă, prima respingând-o pe termen mediu, iar cea de-a doua fiind dispusă să o susțină, dar cu condiții, relatează agențiile EFE și Agerpres.
„Dacă Ucraina ar adera astăzi la UE, ar ruina Ungaria. UE nu are bani pentru a putea să primească Ucraina, iar noi nu dorim ca ea să ne distrugă țara”, a declarat premierul ungar Viktor Orban, după o întâlnire la Bratislava cu omologul său slovac Robert Fico.
Orban a estimat că mii de companii maghiare și sute de mii de familii ar intra în faliment pentru că „toți banii pe care UE îi are în prezent la dispoziție pentru economie se vor opri în Ucraina”.
„Ucraina să respecte țările vecine”
Vorbind la o conferință de presă, premierul ungar a estimat că negocierile cu Ucraina pentru aderarea la UE nu ar trebui să înceapă mai devreme de zece ani de acum înainte, iar astfel de negocieri ar trebui să fie „cu final deschis”.
Pe de altă parte, a mai remarcat Orban, „Ucraina trebuie să-și rezolve problemele cu Slovacia și Ungaria, trebuie să dea dovadă de respect față de aceste țări vecine”. El a făcut astfel referire la acuzațiile Ungariei că Ucraina încalcă drepturile minorității maghiare și la decizia președintelui ucrainean Vladimir Zelenski de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa, decizie care afectează țările central-europene, mai ales Slovacia.
De asemenea, Ungaria și Slovacia, alături de alte state est-europene membre ale blocului comunitar, sunt nemulțumite de prejudiciile aduse agricultorilor proprii de importurile de produse ucrainene realizate la prețuri de dumping și fără respectarea standardelor europene, importuri autorizate în cadrul UE pentru a ajuta Ucraina în timp ce aceasta duce războiul cu Rusia.
Robert Fico, mai flexibil
Premierul slovac Robert Fico, deși a avut schimburi acide de replici cu Zelenski după ce acesta a oprit tranzitul gazului rusesc, a părut totuși mai flexibil decât Orban după întrevederea cu acesta.
„Sprijinim intrarea Ucrainei în UE, cu condițiile prevăzute”, a semnalat Fico. Dar „suntem pregătiți să folosim instrumentele disponibile în UE”, a adăugat el, făcând referire la dreptul de veto la care el ar putea apela în UE pentru a determina Ucraina să redeschidă tranzitul pentru gazul rusesc.
Premierul slovac a amenințat deja că țara sa va sista furnizarea de energie electrică și ajutorul umanitar pentru Ucraina dacă aceasta nu-și redeschide conductele pentru transportul gazului importat din Rusia.
Robert Fico, un politician social-democrat, dar apropiat de premierul ungar Viktor Orban prin pozițiile sale conservatoare criticate de Bruxelles și prin refuzul său de a susține Ucraina în războiul cu Rusia, a oprit ajutorul militar pentru Kiev de îndată ce a ajuns premier, în octombrie 2023, după ce Slovacia oferise până atunci Ucrainei mari cantități de arme și muniții, inclusiv toată flota sa de avioane de vânătoare MiG-29 și singurul sistem antiaerian S-300 pe care-l avea.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!