Informațiile privind situația din domeniul energetic, prezentate de Celula de criză de la Guvern, arată acoperirea deplină a consumului de energie electrică pentru perioada 9-10 ianuarie curent, pentru malul drept. Activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate nu este necesară.
Pentru 9 ianuarie, consumul de energie electrică a fost asigurat din următoarele surse:
– Import al energiei electrice (RO) – 51,62 %
– SA „Termoelectrica” – 29,69 %
– Energie regenerabilă – 14,03 %
– SA „CET-Nord” – 3,96 %
– Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 0,70 %
Potrivit datelor operative ale „Moldelectrica”, vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 17:00 și 19:00, cu o maximă de 829 MW.
Pentru data de 10 ianuarie, SA „Energocom” a anunțat că a rezervat capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi 100% din necesarul de consum de energie electrică. În același timp, compania a anunțat, ieri, semnarea unui contract de achiziție a energiei electrice pentru o cantitate de 30 MW bandă (24 de ore din 24) cu OMV Petrom România, valabil în perioada 10-31 ianuarie. Contractul cu OMV va reduce din cantitatea de electricitate cumpărată pe bursă, care e caracterizată de volatilitate.
Necesarul de consum pentru data de 11 ianuarie va fi la fel acoperit integral fără a fi nevoie de activarea contractelor de avarie. SA „Energocom” a rezervat capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi 100% din necesarul de consum de energie electrică.
Referitor la regiunea transnistreană, deconectările pe ore continuă. În zilele de 7,8 și 9 ianuarie, întreruperile au fost de câte 8 ore zilnic, iar pentru astăzi sunt programate deconectări de 5 ore. Consumul actual al regiunii transnistrene este asigurat de MGRES/ Centrala de la Cuciurgan și hidrocentrala de la Dubăsari, care însă nu produc un volum suficient de energie electrică.
În graficul de deconectări în evantai sunt incluse și satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale. Localitățile din zona de securitate sunt sprijinite de autoritățile de la Chișinău să facă față crizei energetice provocate de Federația Rusă.
Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale din 6 ianuarie, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, urmează să fie racordate la rețelele electrice de distribuție ale „Premier Energy Distribution” SA. În același timp, Guvernul a oferit deja ajutor umanitar, inclusiv de combustibil și generatoare, pentru a susține locuitorii afectați de lipsa de curent. Totodată, 14 localități vor fi integrate în rețelele de distribuție de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul „Moldovagaz”.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!