Problema transnistreană trebuie să facă parte din dialogul de pace dintre Ucraina și Rusia, a declarat vicepremierul și ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, într-un interviu. Potrivit oficialului, includerea acestui subiect în negocierile de pace este esențială pentru a elimina vulnerabilitățile care afectează atât Ucraina, cât și Moldova.
„Subiectul transnistrean trebuie să fie parte a dialogului de pace, astfel încât să nu mai existe această vulnerabilitate în spatele Ucrainei și în interiorul Republicii Moldova, care reduce atractivitatea investițională a țării noastre”, a subliniat Mihai Popșoi.
În plus, ministrul a afirmat că nu există un conflict real între cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, iar problema transnistreană este rezultatul unui „conflict artificial”, creat în perioada destrămării Uniunii Sovietice pentru a menține Republica Moldova în sfera de influență a Federației Ruse.
„Cetățenii nu au conflicte între ei. Reintegrarea trebuie să se întâmple pașnic, organic și firesc. Deja există o colaborare naturală, mai ales în domeniul economic, unde 80% din exporturile regiunii transnistrene merg pe piața europeană cu documente ale Republicii Moldova, și în sport, unde reprezentanții regiunii contribuie la victoriile țării noastre”, a explicat vicepremierul.
Mihai Popșoi consideră că, odată ce se va ajunge la discuții de pace privind războiul din Ucraina, există premise favorabile pentru ca problema transnistreană să fie soluționată pașnic, așa cum își doresc cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. „Republica Moldova sprijină ferm dialogul de pace, care este unica soluție pentru rezolvarea acestui diferend”, a concluzionat ministrul.